Vareniki s jabukama

Vareniki, kuhani valjušci koji se mogu puniti slatkim i slanim nadjevima, jelo su ukrajinske nacionalne kuhinje. Ovoga puta pripremat ćemo varenike s jabukama, preliti ih medom i posuti orasima.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Vareniki s jabukama

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 600 g jabuka
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
  • ½ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog
  • 80 g mljevenih oraha
  • 2 žlice votke
  • 1 žličica naribane limunove korice

Za posluživanje

  • 70 g cvjetnog meda
  • 2 žlice votke
  • 2 žlice limunovog soka
  • 20 g grubo mljevenih oraha

Priprema

  1. Od brašna, jaja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pokriveno ostavite stajati 15 minuta.
  2. Oguljene jabuke naribajte. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Ovako pripremljene jabuke ostavite stajati oko 5 minuta.
  3. Jabuke ocijedite, a zatim im dodajte mljevene orahe, votku i naribanu limunovu koricu.
  4. Pripremljeno tijesto tanko razvaljajte.
  5. Tijesto narežite na kvadrate 5×5 cm.
  6. U sredinu svakog kvadrata stavite žličicu nadjeva od jabuka.
  7. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom, a zatim nadjev pokrijte drugim kvadratom tijesta. Prstom ili vilicom utisnite rubove tijesta.
  8. Pripremljene varenike kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 8-10 minuta i ocijedite.
  9. Med malo zagrijte, dodajte votku i limunov sok.

Posluživanje: Ocijeđene varenike prelijte pripremljenim medom i pospite orasima.

Savjet: Pripremljeno tijesto možete nadjenuti nekim drugim slatkim ili slanim nadjevom.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 191 kcal / 798 kJ
Masti 4,81 g
Ugljikohidrati 31,74 g
Vlakna 2,04 g
Bjelančevine 4,69 g
Sol 0,22 g
Vitamin A 84,36 μg
Vitamin D 3,48 μg
Vitamin C 3,66 mg
Niacin 2,25 mg
Kalij 132,85 mg
Fosfor 69,10 mg
Magnezij 22,38 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.

Igrajte se
s nama!

 

Mesoljupci

Nema tice do prasice!