Zlato polje

Ječmena kaša

Zlato polje jecmena kasa 500g

Skaba putra s ječmom

Putra je jedno od najstarijih nacionalnih letonskih jela. Sastoji se od mlijeka i mliječnih proizvoda, te žitarice, krumpira, povrća, ili pak riba, mesa i drugih namirnica. Skabu putru s ječmom poslužite s kuhanim krumpirom.

  • 50 min
  • Jednostavno
  • 4 osobe
Skaba putra s ječmom

Sastojci

Priprema

  1. Ječmenu kašu uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta), te ocijedite.
  2. Ječmu dodajte kiselo vrhnje i još kratko zagrijte na laganoj vatri skoro do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte kiselo mlijeko i mlijeko.
  3. Ovako pripremljenu putru ostavite stajati preko noći ili najdulje dva dana, jer treba sazrijeti tj. fermentirati i poprimiti karakterističan okus.
  4. Putru nije potrebno soliti.

Posluživanje: Poslužite je s kuhanim krumpirom.

Savjet: Specifičnost putre, bez obzira na sastojke, je da se svaka od komponenti putre pretvori u pire, a onda se sve zajedno pomiješaju.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 189 kcal / 790 kJ
Masti 5,31 g
Ugljikohidrati 30,78 g
Vlakna 5,95 g
Bjelančevine 6,56 g
Sol 0,12 g
Vitamin A 267,07 μg
Vitamin D 34,97 μg
Vitamin C 0,95 mg
Niacin 2,97 mg
Kalij 252,25 mg
Kalcij 131,82 mg
Fosfor 197,99 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Začini inspiracije

Monozačini