Složenac od kupusa

Sastojci će vam izgledati poznati, izuzevši mlijeko i kiselo vrhnje. To je zato što jelo neodoljivo podsjeća na sarmu. Plus mu je jednostavnija priprema, a minus – ipak nije sarma. Probajte rumunjski složenac od kupusa.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Složenac od kupusa

Sastojci

Priprema

  1. Rižu operite i skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi.
  2. Svinjski but narežite na manje kocke, a luk, češnjak i slaninu na sitne kockice.
  3. Slaninu popecite i izvadite u zdjelu. Na masnoći koju ste dobili nakon pečenja slanine popecite meso, podlijte s malo vode, posolite i popaprite i pirjajte dok meso ne omekša.
  4. Na ulju popecite luk, češnjak i papriku u prahu.
  5. Kobasice narežite na kolutiće i kratko popecite. Mesu dodajte slaninu, popečeni luk, češnjak, papriku i kobasice.
  6. U vatrostalnu posudu slažite red kiselog kupusa, red pripremljenog mesa i kobasica, pospite rižom i postupak ponovite, a završite rižom.
  7. Mlijeko, vrhnje, ljutu papriku, sol i papar dobro izmiješajte i prelijte preko pripremljenog složenca.
  8. Vatrostalnu posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 60 minuta.

Posluživanje: Poslužite toplo.

Savjet: Za ovaj recept možete koristiti pečenice ili debrecinke, a rižu možete zamijeniti i napola kuhanim ječmom.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...