Kruh

Kruh naš svagdašnji

Pecivo s lanenim sjemenkama

Home made peciva s lanenim sjemenkama i graham brašnom nikako nisu rukotvorina za potcjenjivanje, a okus i užitak su adekvatni zalaganju. O obliku odlučite sami, a poslužite uz home made namaze, jogurt i sl.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Pecivo s lanenim sjemenkama

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 2 Kvasca instant Dolcela
  • 8 žlica sjemenki lana
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 150 g maslaca
  • 1 kg Graham brašna Podravka
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli

Za posipavanje

  • 2 žlice sjemenki lana

Priprema

  1. Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka kojem ste dodali šećer i ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta da se digne.
  2. U brašno umiješajte sol, dignuti kvasac, omekšani maslac, preostalo mlijeko, kiselo vrhnje, lanene sjemenke i umijesite glatko tijesto.
  3. Pripremljeno tijesto pokrijte i ostavite na toplom mjestu tako dugo dok se ne udvostruči volumen.
  4. Oblikujte mala, okrugla peciva i poslažite ih na lim, premažite vodom i pospite sjemenkama lana.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 30 minuta.

Posluživanje: Poslužite uz sirne namaze, jogurt i slično.

Savjet: Osim sjemenki lana, peciva možete obogatiti i sjemenkama bundeve i suncokreta.

Gulaš

Inspirirani tradicijom