Paprika

Majstorica prerušavanja

Šopska salata

Podrijetlo šopske salate i danas je predmetom rasprava, ali jedno je sigurno, šopska salata je neodoljiv prilog mesnim jelima sa žara. Ljuta papričica, feta, mladi ovčji sir ili nešto treće – sve dok je unutra krastavaca, samo slijedite svoj ukus.

  • 25 min
  • Jednostavno
  • 6 osoba
Šopska salata

Sastojci

  • 500 g svježih rajčica
  • 600 g svježih krastavaca
  • 200 g crvene svježe paprike
  • 200 g zelene svježe paprike
  • 60 g mladog luka
  • 1 ljuta papričica

Za salatni preljev

Za posluživanje

  • 150 g feta sira

Priprema

  1. Rajčice, oguljene krastavce i paprike očistite od sjemenki i narežite na kocke.
  2. Povrće stavite u dublju zdjelu pa dodajte mladi luk narezan na kolutiće i sitno narezanu ljutu papričicu. Sve dobro izmiješajte i dobro ohladite.
  3. Prije posluživanja salatu posolite, popaprite, dodajte ulje, ocat i dobro izmiješajte.
  4. Na kraju dodajte naribani feta sir.

Posluživanje: Salatu možete poslužiti kao hladno predjelo ili prilog.

Savjet: Šopskoj salati možete, po želji, dodati narezane masline.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 169 kcal / 706 kJ
Masti 9,51 g
Ugljikohidrati 13,26 g
Vlakna 3,41 g
Bjelančevine 9,86 g
Sol 1,06 g
Vitamin A 3.305,87 μg
Vitamin E 1,59 mg
Vitamin C 116,23 mg
Niacin 3,41 mg
Kalij 502,80 mg
Kalcij 257,36 mg
Fosfor 239,56 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.