Vegeta

Crni papar mljeveni

Makedonska zakuska od graha

Ako ste mislili da Makedonci gravče pripremaju samo na tavče, jako ste se prevarili, što ćemo dokazati već ovim receptom. Točnije zakuskom ili mezom od graha koja se najbolje jede uz slani ovčji sir.

  • 90 min
  • Jednostavno
  • 4;6 osobe
Makedonska zakuska od graha

Sastojci

Priprema

  1. Oprani grah namačite 4 sata u mlakoj vodi, a zatim ga skuhajte u vodi kojoj ste dodali Vegetu i sol.
  2. Ljute paprike posebno skuhajte u malo vode, ocijedite pa ih zatim sitno narežite.
  3. Kuhani grah ocijedite, izmiješajte s narezanim paprikama pa dobro izgnječite.
  4. Zatim dodajte narezani češnjak, papar, narezane listove metvice, ulje i ocat, prema želji pa sve dobro izmiješajte.

Posluživanje: Poslužite kao namaz na kruhu, krekerima i sl.

Savjet: Pripremate li ovo jelo kao “meze” ili male zalogaje, dodajte mu slani ovčji sir.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 412 kcal / 1.722 kJ
Masti 13,85 g
Ugljikohidrati 53,14 g
Vlakna 21,41 g
Bjelančevine 21,93 g
Sol 2,39 g
Vitamin A 3.240,01 μg
Vitamin E 10,61 mg
Vitamin C 76,96 mg
Niacin 6,36 mg
Kalij 1.249,71 mg
Fosfor 354,09 mg
Magnezij 124,16 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Masline

Cure sline od masline