Lutenica
- Recept by coolinarika.com -Ajme meni, tko je jednom jeo lutenicu, nikada je zaboraviti neće. Zimnica koja se spravlja od pečenih paprika, čili papričica i patlidžana. Makedonci su za lutenicu specijalisti, a tragom njihovog recepta krećemo i mi.

Priprema
- Oguljene patlidžane stavite u vrelu vodu i kratko blanširajte. Dobro ih ocijedite i narežite na trake.
- Paprike i ljute feferone operite i dobro obrišite. Položite ih na rešetke pećnice i pecite uz povremeno okretanje u pećnici zagrijanoj na 200°C.
- Kada su paprike pečene, položite ih u staklenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom.
- U širokoj posudi na polovicu količine zagrijanog ulja dodajte pripremljene patlidžane i miješajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju.
- Ohlađene paprike ogulite od kožice, očistite, narežite na rezance i dodajte patlidžanima. Dodajte šećer, ocat, nasjeckani češnjak i sol te kuhajte miješajući dok svi sastojci podjednako ne omekšaju.
- Lutenicu ulijte u staklenke do 2 centimetra ispod ruba, položite ih 30 minuta u pećnicu zagrijanu na 80°C.
- Staklenke izvadite iz pećnice, po povrću nalijte tanak sloj ulja te staklenke dobro zatvorite i ohladite.
Posluživanje: Lutenicu poslužite s mesnim jelima s roštilja.
Savjet: Količinu ljutih feferona možete povećati ili smanjiti ovisno o ljutini koju želite.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 256 kcal / 1.070 kJ |
---|---|
Masti | 18,75 g |
Ugljikohidrati | 23,37 g |
Vlakna | 6,01 g |
Bjelančevine | 2,55 g |
Sol | 1,19 g |
Vitamin A | 7.714,85 μg |
Vitamin E | 4,82 mg |
Vitamin C | 255,92 mg |
Niacin | 1,92 mg |
Kalij | 543,32 mg |
Fosfor | 55,08 mg |
Magnezij | 32,08 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |