Bigos

Poljski nacionalni specijalitet sastoji se od nekoliko vrsta mesa, kobasica, kiselog i svježeg kupusa, gljiva, suhog voća i začina. Varijanti za ovo jelo je bezbroj, a prema nekima najvažnije je da je omjer mesa i kupusa jednak.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Bigos

Sastojci

Priprema

  1. Srnetinu, svinjetinu i junetinu narežite na kockice i pospite brašnom.
  2. Luk nasjeckajte, a kobasice narežite na kockice.
  3. Svježi i kiseli kupus narežite na rezance.
  4. Na ulju popecite kobasice, srnetinu i junetinu.
  5. Dodajte luk, protisnuti češnjak, papriku u prahu i odmah zalijte s oko 200 ml vode. Meso malo posolite, popaprite i pirjajte oko 35 minuta.
  6. Dodajte narezanu svinjetinu, list lovora, kiseli kupus, narezane suhe šljive i suhe vrganje koje ste prethodno močili u hladnoj vodi oko 10 minuta.
  7. Jelo nastavite pirjati podlijevajući vodom oko 30 minuta.
  8. Nakon toga umiješajte svježi kupus, passatu, Vegetu i pirjajte dok povrće i meso u loncu ne omekša.
  9. Potkraj kuhanja umiješajte vino i toliko vode da prekrijete sadržaj u loncu. Po potrebi jelo još posolite i popaprite.

Posluživanje: Pospite koprom i peršinom i poslužite toplo.

Savjet: Tijekom pirjanja jelo nemojte miješati, nego po potrebi posudu lagano potresite.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma