Kvas

Lagana fermentacija voća, primjerice jabuka, krušaka ili grožđica, kvasac, ostaci kruha i 3-dnevno strpljenje bit će vam dostatno za ovo tradicionalno rusko piće niskog udjela alkohola. Osvježavajuće i uz to zdravo.

  • 30 min
  • Jednostavno
Kvas

Sastojci

  • 250 g crnog raženog kruha
  • 2 l vode
  • 100 g šećera
  • 10 g svježeg kvasca
  • 30 g grožđica
  • 1 grančica svježe metvice

Priprema

  1. Kruh narežite na kockice (2×2 cm) i osušite u pećnici tako da bude hrskav.
  2. Pripremljeni kruh prelijte kipućom vodom, dodajte šećer, malo ohladite, pa dodajte razmrvljeni kvasac te promiješajte.
  3. Posudu sa sadržajem pokrijte gazom i ostavite da vrije na sobnoj temperaturi 2 – 3 dana.
  4. Nakon toga sadržaj posude procijedite, dodajte grožđice i svježu metvicu.

Posluživanje: Ovako pripremljeni napitak čuvajte u hladnjaku i poslužite u ljetnim danima kao osvježavajuće piće ili kao sastojak hladnih ljetnih juha.

Savjet: Ostatku nakon cijeđenja dodajte još kruha i nastavite proces vrenja ispočetka.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!