Lješnjakovac

Jedna od izvornih slovenskih slastica koju nazivaju i slovenskom ambasadoricom, potica ili lješnjakovac, u osnovi se sastoji od dizanog tijesta i nadjeva, primjerice s orasima, lješnjacima ili makom.

  • 150 min
  • Složeno
Lješnjakovac

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

  1. Brašnu dodajte kvasac, sol, vanilin šećer, limun šećer, šećer, jaje i žumanjke razmućene s malo mlijeka, rastopljeni maslac i dodajući preostalo toplo mlijeko zamijesite glatko tijesto.
  2. Pripremljeno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 60 minuta).
  3. Lješnjake sameljite i prelijte kipućim mlijekom u kojem ste otopili pola količine šećera, dodajte limun šećer, cimet, rum i med.
  4. Ohlađenoj smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka istučen s preostalim šećerom i otopljeni maslac.
  5. Dignuto tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte na debljinu od 1 cm, premažite pripremljenim nadjevom i savijte.
  6. Savijaču stavite u namazani lim za pečenje (30x22 cm), pokrijte i ostavite dizati 15-20 minuta na toplom mjestu.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 40-50 minuta.
  8. Potkraj pečenja premažite ih razmućenim jajetom.

Posluživanje: Pečeni lješnjakovac ohladite, narežite te poslužite kao desert nakon obroka ili za doručak uz kavu ili čaj.

Savjet: Lješnjake možete zamijeniti mljevenim orasima ili makom.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka