Slastice i kolači

Slatka napast

Fritule s preljevom od džema jagoda i džema kruška marelica

Riječi koje ih najbolje opisuju su slatke, okrugle i pržene u ulju. Dodamo li tome i da su brze, značenje je dvojako, jer jednako brzo nastaju kao što i nestaju s tanjura, a kako bi slasne fritule bile drugačije od ostalih, zaogrnite ih preljevom od voćnog džema i uživajte u zalogajima koji se tope u ustima.

  • 60 min
  • Jednostavno
Fritule s preljevom od džema jagoda i džema kruška marelica

Sastojci

Za fritule:

Za preljev od jagode:

Za preljev od kruške i marelice:

Priprema

  1. U posudu stavite Mješavinu za fritule i prašak za pecivo, vanilin šećer i promiješajte.
  2. Dodajte vodu, jaja i rum pa sve dobro mikserom izradite u mekano i glatko tijesto. Ostavite tijesto da odmori 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. Za to vrijeme zagrijte ulje za prženje u dubljoj posudi.
  4. Pomoću dvije male žličice grabite po malo smjese i pažljivo je spuštajte u ulje formirajući fritule.
  5. Pržite fritule nekoliko minuta sa svake strane dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
  6. Pržene izvadite iz ulja pomoću šupljikave žlice i ostavite ih na kuhinjskom ubrusu da se ocijede od viška masnoće. Još tople prelijete džemom od jagoda ili džemom 100% iz voća kruška i marelica.

Za preljev od jagode

  1. U manjoj posudi pomiješajte džem od jagoda, rum i vodu pa sve zagrijavate dok ne postane tekuće.
  2. Maknite s vatre, malo ohladite i zatim prelijte preko prženih fritula.

Za preljev od kruške i marelice

  1. U manjoj posudi pomiješajte džem od kruške i marelice s narančinim sokom pa sve zagrijavate dok ne postane tekuće.
  2. Maknite s vatre, malo ohladite i zatim prelijte preko prženih fritula.

Posluživanje: Još tople uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta i odmah poslužite.

Savjet: Fritule možete oblikovati i na način da tijesto za fritule stavite u slastičarsku vrećicu te istiskujete željenu količinu tijesta koju zatim odrežete tako da odrezani komadi padaju u ulje.

Začini inspiracije

Monozačini