Vegeta

Bogatstvo okusa u jednoj žlici

Grah s junetinom i povrćem

Postoje u svijetu brojne sorte ove popularne mahunarke, a sigurno je na tisuće recepata s grahom. Iako je često zastupljen u vegetarijanskoj kuhinji izabrali smo spoj mesa i povrća, kako bismo dobili tradicionalno, bogato varivo.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Grah s junetinom i povrćem

Priprema

  1. Na zagrijano ulje stavite narezano (ili naribano) povrće (poriluk, mrkvu, celer i papriku), i kratko popecite. Dodate ocijeđen grah, ulijte vode da prekrije sadržaj i zagrijte do vrenja. Kuhajte na laganoj vatri i na polovici umiješajte Vegetu.
  2. Juneće meso narežite na kockice. Stavite na zagrijano ulje, popecite, dodajte sitno narezani luk i protisnuti češnjak. Kratko popecite, ulijte malo vode i pirjate na laganoj vatri uz dolijevanje vode po potrebi. Pred kraj dodajte crvenu papriku i Vegetu. Na kraju dodajte narezani špek, koncentrat rajčice i brašno razmućeno u malo vode.
  3. U pirjano povrće s grahom dodajte pripremljenu junetinu i kukuruz šećerac.
  4. Kuhate još nekoliko minuta da se sastojci prožmu.
  5. Nutri kutak: Grah u ovom receptu izvrstan je izvor folata (vitamin B skupine). Folat je važan za normalan rast i razvoj, pomaže u sprečavanju anemije i u normalnom radu živčanog sustava. Osim u grahu, ima ga i u bananama, citrusima, zelenom lisnatom povrću, kupusu i ostalim mahunarkama (poput leće).1 SERVIRANJE = 250 g

Posluživanje: Poslužite toplo.

Savjet: Ovo se jelo može prilagoditi raznim ukusima, kombinirajući vrste mesa, graha i povrća. Ako se želi dobiti ukusan bezmesni obrok, umjesto mesa u varivo od povrća i graha dodati 2 žlice kuhanog ječma. Da biste od ovog jela načinili cjelovit obrok, predlažemo poslužiti ga s kriškom crnog ili polubijelog kruha, a za salatu 3 – 4 ukiseljena krastavca.

Kruh

Kruh naš svagdašnji