Slovački haluški s bryndzom
- Recept by coolinarika.com -Haluški s bryndzom tradicionalno je slovačko jelo od brašna i sitno ribanog krumpira. Na vruće haluške stavlja se bryndzu, odnosno ovčji sir, a možete ga zamijeniti i smjesom feta sira, maslaca i kiselog vrhnja.
Priprema
Sirovi krumpir ogulite, pa ga naribajte ili usitnite u multipraktiku. Naribani krumpir premjestite u veću posudu, dodajte brašno, jaje i Vegetu. Miješajte žlicom dok ne dobijete ljepljivu glatku smjesu. U većoj posudi zagrijte vodu do vrenja i posolite. Kroz velike rupe polegnutog ribeža puštajte smjesu u kipuću vodu da dobijete haluške. Haluški su gotovi kada isplivaju na površinu, a tada ih pokupite rupičastom žlicom i stavite u posudu sa strane. Na vruće haluške stavite bryndzu, pustite neka se rastopi pa promiješajte. Posipajte pancetom koju ste prethodno narezali na kockice i prepržili na tavi.
Posluživanje: Ukrasite narezanim vlascem.
Savjet: Bryndzu možete zamijeniti smjesom 125 g feta sira, 125 g kiselog vrhnja i 1 žlice maslaca.