Čokoladni kolač sa slanutkom

Na neobičnoj kombinaciji čokolade i slanutka zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov koja nam se ovom tortom na sladak i drugačiji način pridružila u proslavi Podravkinih 75 godina. 

  • 45 min
  • Jednostavno
Čokoladni kolač sa slanutkom

Sastojci

Za posluživanje

  • 100 g šumskog voća ili po izboru
  • 100 g mascapone sira
  • šećer u prahu
  • listići badema

Priprema

  1. Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom ih izradite u čvrsti snijeg.
  3. Ocijeđeni slanutak ubacite u posudu multipraktika. Dodajte smeđi šećer, vanilin šećer, cimet šećer, žličicu praška za pecivo, otopljenu čokoladu i žumanjke. Usitnite sve u multipraktiku dok ne se pretvori u gustu homogenu smjesu.
  4. Prebacite u zdjelu pa dodajte snijeg od bjelanjaka u nekoliko dodavanja, miješajući nježnim pokretima tako da smjesa bude rahla i prozračna.
  5. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Ohlađeni kolač prebacite na pladanj za posluživanje. Posipajte ga šećerom u prahu, ukrasite ga šumskim voćem i listićima badema.

Posluživanje: Po želji kolač poslužite uz žličicu mascarpone sira ili tučenog vrhnja.

Savjet: Slanutak je svestrana, zdrava i ukusna grahorica, a jako mu dobro pristaje i glavna uloga u ovom slatkom receptu. Čokoladni kolač sa slanutkom prirodno je bez glutena, sočan i intenzivnog čokoladnog okusa. 

Tjestenina

Svestrana Talijanka