Frankfurtski vijenac

Nakon laganog ručka poslužite ovaj savršeni kolač koji zahtjeva nešto više truda pri pripremi ali se sigurno isplati. Posebno će ljubitelji breskve uživati u svim njenim varijantama poput džema, likera i kompota. Idealno za zimsko vrijeme!

  • 120 min
  • Složeno
Frankfurtski vijenac

Sastojci

Za biskvit

Za kremu

Za premaz

  • 150 g marcipana
  • 2-3 žlice voćnog likera od breskve
  • 15 g džema od breskve

Za krokant

  • 25 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 120 g nasjeckanih oguljenih badema

Za ukrašavanje

Priprema

  1. Za biskvit
  2. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte jaja, limunovu koricu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnelom.
  3. Smjesu lagano izmiješajte, te je izlijte u kalup za vijenac koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta, ostavite u ugašenoj pećnici još 10 minuta, a zatim izvadite.
  4. Biskvit je potrebno dobro ohladiti prije nego ga režete na 4 dijela.
  5. Prvi sloj biskvita premažite trećinom kreme, prekrijte drugim biskvitom i premažite džemom od breskve. Prekrijte biskvitom i premažite pripremljenim marcipanom, te prekrijte zadnjim slojem biskvita.
  6. Cijeli vijenac premažite preostalom kremom i pospite pripremljenim usitnjenim krokantom. Vijenac ukrasite kremom i breskvama iz kompota pa stavite u hladnjak 24 sata prije nego ga režete i poslužite.

Za kremu

  1. Kremu pripremite tako da pomiješate Gussnel, šećer, vanilin šećer, dodajte malo mlijeka, žumanjke i dobro promiješajte. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu. Zagrijavajte uz miješanje nekoliko minuta dok se krema ne zgusne i postane kuhana.
  2. Kremu ohladite i umiješajte prethodno razrađen maslac.

Za premaz

  1. Marcipan razradite s voćnim likerom i žlicom vode po potrebi da postane maziv.

Za krokant

  1. Na zagrijani maslac dodate šećer u prahu i bademe pa zagrijavajte uz miješanje, dok šećer karamelizira i postane zlatne boje. Istresite ga na papir za pečenje, razmažite i pustite da se ohladi.

Posluživanje: Poslužite narezano izravno iz hladnjaka uz neki napitak.

Savjet: Za nadjev možete koristiti i druge džemove Podravka.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima