Engleski božićni puding

Pun badema i voća, ovaj puding ponudit će vam uz čašu sherryja, a ponegdje i uz krišku stiltona. Sve do 15. stoljeća, uključivao je i kuhanu govedinu, koja je zamijenjena jeftinijim suhim voćem, jajima i krušnim mrvicama.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Engleski božićni puding

Sastojci

  • 125 g maslaca
  • 125 g smeđeg šećera
  • 125 g bijelih grožđica
  • 125 g tamnih grožđica
  • 125 g suhih brusnica
  • 70 g oguljenih i nasjeckanih badema
  • 120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
  • 125 g krušnih mrvica
  • prstohvat soli
  • 20 ml konjaka (ili liker po želji)
  • 1 limun
  • 3 jaja

Priprema

  1. Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
  2. Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
  3. Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.

Posluživanje: Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Savjet: Brusnice zamijenite suhim borovnicama ili sličnim voćem po želji. Ovaj ukusan puding Englezi pripremaju za Božić, a vi ga možete pripremiti u bilo koje doba godine.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!