Torta od palente s toffee kremom

Slatku stranu palente otkrivamo u obliku torte s toffee kremom. Palenta u podlozi za tortu podsjeća na davne rukom pisane recepte, a konačan rezultat je lagan i moderan desert s prizvukom tradicije.

  • 240 min
  • Srednje zahtjevno
Torta od palente s toffee kremom

Sastojci

Sastojci za sloj palente

Sastojci za toffee kremu

Sastojci za čokoladni preljev

Priprema

  1. Priprema palente
  2. Pripremite kalup za torte promjera 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. U veći lonac ulijte mlijeko, dodajte sol, šećer i vanilin šećer te promiješajte i pustite da zavrije.
  3. Smanjite vatru i palentu postepeno dodajte u mlijeko, pritom neprestano miješajte. Palentu kuhajte 2-3 minute i kad se zgusne maknite je s vatre.
  4. Kuhanoj palenti dodajte na kocke narezani maslac i dobro promiješajte da se maslac potpuno otopi.
  5. Palentu stavite u pripremljen kalup za torte. Ravnomjerno je rasporedite po kalupu te je stavite u hladnjak da se ohladi i stvrdne.

Priprema toffee kreme

  1. Želatinu u prahu namočite u nekoliko žlica vode i ostavite je 10 minuta.
  2. U lonac nalijte 300 ml mlijeka, dodajte šećer, sol i promiješajte i pustite da zavrije. Ostatak mlijeka pomiješajte s pudingom da dobijete glatku teksturu bez grudica.
  3. Smanjite vatru i u vruće mlijeko postepeno dodavajte smjesu pudinga te neprestano miješajte pjenjačom. Puding kuhajte na laganoj vatri 2 minute. Kad se zgusne, maknite ga s vatre.
  4. U vrući puding umiješajte zdrobljenu čokoladu. Kada je čokolada potpuno umiješana, dodajte namočenu želatinu i dobro promiješajte da se želatina potpuno otopi.
  5. Ostavite puding da se ohladi i u međuvremenu umutite šlag 5+. Pripremljeni šlag 5 + lagano umiješajte u puding.
  6. Pripremljenu kremu prelijte preko ohlađene palente. Kalupom za torte pokucajte po radnoj površini kako biste se riješili mogućih mjehurića.
  7. Tortu stavite na hladno na 2-3 sata. Dok se kolač hladi, pripremite čokoladni preljev.

Priprema čokoladnog preljeva

  1. Želatinu u prahu namočite u 4 žlice hladne vode. Namačite je 10 minuta.
  2. U posudu ulijte vodu i dodajte šećer. Promiješajte te na laganoj vatri zagrijavajte do vrenja i zatim kuhajte sirup još 3 minute.
  3. Dodajte kakao i vrhnje, promiješajte i opet zavrijte. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre i umiješajte namočenu želatinu.
  4. Dobro promiješajte da se želatina potpuno otopi, zatim preljev procijedite. Preljev ohladite na sobnu temperaturu i prelijte ga preko torte.
  5. Prelivenu tortu opet stavite u hladnjak na 30 minuta.

Posluživanje: Kad se čokoladni preljev stvrdne, tortu pažljivo izvadite iz kalupa. Tortu ukrasite po želji i poslužite sa šlagom.

Tjestenina

Svestrana Talijanka