Dolcela

Kakao u prahu

Kakao u prahu

Češki kolač

Kuhinja simpatičnih Čeha u svijet je otišla s receptima za knedličke, haluške i rohikyje, a Coolinarika vam preporučuje da ovim receptom otkrijete i slatku stranu češke kuhinje. Kolač od biskvita s finom kremom – A je to!

  • 90 min
  • Složeno
Češki kolač

Sastojci

Za kremu

Za pjenu

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • sok od pola limuna

Priprema

  1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao.
  2. Stavite smjesu u namašćenu tepsiju (vel. oko 40×25 cm) i pecite 40-50 minuta na temperaturi od 200°C.
  3. Pečeni biskvit ohladite i premažite pripremljenom kremom, a preko toga ravnomjerno rasporedite toplu pjenu od bjelanjaka.
  4. Priprema kreme: izmiješajte šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka, te zakuhajte u 500 ml vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte oko 10 minuta dok se ne ugusti, pa pustite da se ohladi.
  5. Pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu umiješajte u ohlađenu kremu.
  6. Priprema pjene: bjelanjke isucite, dodajte šećer, tucite na pari još oko 10 minuta, a zatim dodajte sok od limuna.

Posluživanje: Kolač ohladite i narežite na kocke.

Savjet: Za bržu pripremu možete koristiti Kremu za torte Dolcela, a umjesto tučenih bjelanjaka, Šlag pjenu Dolcela.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 276 kcal / 1.154 kJ
Masti 10,05 g
Ugljikohidrati 42,70 g
Vlakna 0,01 g
Bjelančevine 4,85 g
Sol 0,28 g
Vitamin A 430,63 μg
Vitamin D 24,55 μg
Vitamin C 0,82 mg
Niacin 0,76 mg
Kalij 67,60 mg
Kalcij 41,58 mg
Fosfor 62,44 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Žitarice

Vrijedne vaše pažnje