Čokoladna krema od batata

Ako ste i vi među onima koji vole gledati na svijet kao punu čašu, svidjet će vam se ovaj prijedlog, jer da biste uživali u čokoladnoj kremi s batatom ne morate čak niti upaliti pećnicu. Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

  • 70 min
  • Jednostavno
Čokoladna krema od batata

Sastojci

  • 300 g narančastog slatkog krumpira/batata (očišćenog)
  • 20 g kakaa
  • 60-70 ml mlijeka (može i biljno)
  • 70 g tekućeg meda ili javorovog sirupa
  • naribana korica ½ naranče
  • sol
  • 200 g vrhnja za šlag (mliječnog, nezaslađenog)
  • 1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
  • čokoladni ostrušci
  • ploške naranče ili drugo voće

Priprema

  1. <font _mstmutation="1" _msthash="1070485">Slatki krumpir ogulite i narežite na veće komade pa skuhajte u vodi dok ne omekša (oko 15 minuta nakon vrenja). Zatim ga cijedite i ostavite 5 minuta da odstoji.
  2. <font _mstmutation="1" _msthash="1110343">Stavite ga u multipraktik ili dublju zdjelu, dodajte kakao, mlijeko, med, narančinu koricu i sol pa usitnite (u multipraktiku ili štapnim mikserom) dok ne dobijete kremu.
  3. Kremu odmah premjestite u posudite za posluživanje, pustite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim još 30-ak minuta u hladnjaku.<font _mstmutation="1" _msthash="1023620">
  4. Istucite slatko vrhnje u šlag i umiješajte Burbon vanilija šećer.<font _mstmutation="1" _msthash="999219">

Posluživanje: Poslužite kremu od batata uz šlag te ukrasite voćem i čokoladnim ostrušcima. 

Savjet: Ukoliko koristite hladni batat, mlijeko malo zagrijte prije dodavanja u posudu kako bi pomoglo da se kakao otopi.

Gulaš

Inspirirani tradicijom