Veličanstveni rižoto

Zrno po zrno - rižoto

Crni rižoto

Ili ga volite, ili ne. Rižoto s crnilom od sipe test je za istinske obožavatelje svega što dolazi iz mora. Hoće li vas primiti za člana takvoga društva? Probajte, pa ćete saznati…

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Crni rižoto

Sastojci

  • 100 ml maslinova ulja
  • 200 g luka
  • 3 češnja protisnutog češnjaka
  • 500 g očišćenih sipa
  • 1 žličica Vegete
  • Vegeta Maestro lovor
  • 2 vrećice crnila od sipe
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 200 ml bijelog vina
  • 250 g riže

Za posipavanje

  • ribani sir

Priprema

  1. Sipe operite i sitno narežite.
  2. Na ulju popecite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak, pripremljene sipe i pirjajte oko 10 minuta.
  3. Zalijte vinom, dodajte Vegetu, lovorov list, pa pirjajte još oko 30 minuta.
  4. Pred kraj dodajte crnilo, nasjeckani peršin i napola kuhanu rižu.
  5. Sve zajedno izmiješajte i lagano kuhajte (pripazite da se riža ne prekuha).

Posluživanje: Poslužite odmah na toplom tanjuru s naribanim sirom.

Savjet: Da bi sačuvali svježinu crnila, ostavite ga u vlastitoj vrećici u čaši s malo ulja, te ga tako spremite u hladnjak.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 607 kcal / 2.537 kJ
Masti 25,82 g
Ugljikohidrati 60,65 g
Vlakna 1,43 g
Bjelančevine 23,85 g
Sol 3,91 g
Vitamin A 612,42 μg
Vitamin E 9,05 mg
Vitamin C 12,71 mg
Niacin 6,34 mg
Kalij 595,66 mg
Kalcij 238,83 mg
Fosfor 583,36 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Kampiranje

Gozba pod vedrim nebom