Blagdanski fritula croquembouche

Sreća je uvaljana u karamelu, a kako bi upotpunila magiju blagdana, pojavljuje se i pod imenom croquembouche.Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu. 

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Blagdanski fritula croquembouche

Sastojci

Za fritule:

Za karamel:

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode

Priprema

  1. Mješavinu za fritule uspite u posudu, dodajte hladnu vodu, pa sve zajedno miješajte električnom miješalicom (spiralnim nastavcima) 2 min da dobijete glatko tijesto.
  2. U manjem dubljem loncu zagrijte ulje. Treba ga biti dovoljno da fritule plivaju, ali da ne dodiruju dno. Vruće ulje smanjite na vatru srednje jačine.
  3. Pomoću dvije žličice koje ste umočili u ulje zagrabite tijesto i pecite u zagrijanom ulju. Fritule pecite sa svake strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pečene fritule stavite na papirne ručnike da upiju višak ulja.
  4. U lončiću s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte šećer i vodu. Kuhajte (pokriveno) nekoliko minuta, a zatim otklopite.
  5. Kuhajte, lagano treskajući da dobijete karamel svijetle boje.Posudu maknite s vatre, a dno na tren uronite u hladnu vodu kako bi zaustavili proces kuhanja.

Slaganje

  1. Od hammer papira napravite tuljac, dobro ga zalijepite pa obložite alu folijom. Krenite slagati odozdo, uzmite fritulu, umočite ju u karamelu i prislonite uz tuljac.
  2. Uz pomoć karamela lijepite fritule jednu za drugu i ponavljate dok ne obložite cijeli tuljac.
  3. Preostali karamel lagano prelijte preko croquembouchea.

Posluživanje: Prije posluživanja, uz pomoć žlica možete napraviti niti od karamela kojima ukrasite slasticu.

Savjet: Ako vam se karamela stvrdne, kratko ju vratite ponovo na vatru da se otopi.Pazite da se ne opečete, najbolje je uz sebe imati zdjelicu hladne vode, ako se opečete da odmah umočite prste u vodu.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka