Bobići

Splitski bobići jedna su od dalmatinskih inačica fave dei santi ili fave dei morti. Vrlo su omiljeni, pa ih proizvode i industrijski u bijeloj, čokoladnoj i ružistoj boji, iako su također vezani uz blagdan Svih svetih.

  • 240 min
  • Jednostavno
Bobići

Sastojci

  • 250 g badema
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica ruma ili maraskina
  • malo naribanog Vegeta Maestro muškatnog oraščića cijelog
  • naribana korica od pola limuna
  • 1 žlica biskvit – mrvica ili ribanih piškota
  • 1 žlica naribane čokolade

Priprema

  1. Krupno nasjeckajte oguljene, malo popečene bademe. Miješajte šećer u prahu sa žumancem, dodajte bademe, rum ili maraskino, muškatni oraščić, limunovu koricu, a na kraju snijeg od jednog bjelanjka.
  2. Smjesu dobro izradite rukama i razdijelite na dva dijela. Za bijele bobiće dodajte u jedan dio biskvitne mrvice ili ribane piškote, a za tamne naribanu čokoladu.
  3. Mokrim rukama od tijesta izradite duge štapiće, narežite jednake komadiće i od svakog napravite među dlanovima kuglice. Pleh premažite uljem i posložite kuglice. Sušite ih u pećnici 3 sata na 50°C.

Posluživanje: Bobiće poslužite uz tople ili hladne napitke.

Savjet: Umjesto ruma ili maraskina možete staviti domaću rakiju ili prošek.

Začini inspiracije

Monozačini