Vegeta

Cimet mljeveni

Vegeta maestro cimet 10g 3d

Savijača od jabuka u vanilin umaku (Apfelstrudel)

Slojevi vučenog tijesta trebali bi biti tanki poput papira – gotovo prozirni, a nadjev pravilno raspoređen. Stoga je za pripremu kolača iz austrijske kuhinje potrebna određena vještina. A vještinu donosi praksa, pa zato odvažite se!

  • 100 min
  • Složeno
Savijača od jabuka u vanilin umaku (Apfelstrudel)

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 50 g grožđica
  • 1 žlica ruma
  • 1 kg kiselkastih jabuka
  • 2-3 žlice limunova soka
  • 80 g šećera
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 2 žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog
  • 50 g maslaca
  • 100 ml vode

Za vanilin umak

  • 900 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 60 g šećera
  • 1 Puding vanilin Dolcela
  • 1 žličica naribane limunove korice

Priprema

  1. U dublju posudu stavite brašno, dodajte jaje i sol. Mijesite (rukom ili električnom miješalicom) dodavajući mlaku zakiseljenu vodu sve dok ne dobijete sasvim glatko tijesto.
  2. Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i razdijelite ga na tri kruščića. Kruščiće stavite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu tako da između kruščića napravite nabor od krpe, da se prilikom stajanja ne bi slijepili. Pokrijte ih drugom kuhinjskom krpom i plastičnom vrećicom (kako se tijesto ne bi isušilo) te ga ostavite neka stoji na toplom mjestu 25 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa nakapajte limunovim sokom.
  4. Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, grožđice i vodu. Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.
  5. Na pobrašnjeni stolnjak stavite kruščić, premažite ga uljem te ga valjkom malo razvaljajte, a zatim ga lagano prstima izvlačite od sredine prema kraju dok ne dobijete gotovo prozirno tijesto. Nožem, koji ste uronili u brašno, odrežite zadebljale rubove tijesta, a ostatak razvučenog tijesta ostavite da se malo posuši.
  6. Nadjevom premažite trećinu tijesta, a ostatak pažljivo premažite uljem i uz pomoć stolnjaka zarolajte. Isti postupak ponovite i s preostalim kruščićima.
  7. Dobivene savijače stavite u namašćeni pleh (vel. 41×33 cm) i pecite u pećnici (druga rešetka odozdo) zagrijanoj na 180ºC oko 40 minuta.
  8. Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šećerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka. Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakipite.
  9. Mlijeko maknite s vatre, uklonite komušku te umiješajte razmućeni puding i šećer. Sve zajedno izmiješajte pjenjačom i kuhajte 1-2 minute, a zatim umiješajte naribanu limunovu koricu.

Posluživanje: Pečenu savijaču ostavite da se malo ohladi, pa je tek tada narežite i poslužite s toplim vanilin umakom.

Savjet: Savijaču možete pripremiti i s gotovim listovima tijesta.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 169 kcal / 706 kJ
Masti 2,84 g
Ugljikohidrati 32,45 g
Vlakna 1,45 g
Bjelančevine 3,85 g
Sol 0,24 g
Vitamin A 113,22 μg
Vitamin D 13,83 μg
Vitamin C 2,45 mg
Niacin 2,30 mg
Kalij 126,14 mg
Kalcij 44,96 mg
Fosfor 62,10 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Gulaš

Inspirirani tradicijom