Sirnica (Pinca)

Sirnica, pinca ili uskrsna pogača tradicionalan je uskrsni kruh koji se nosi na blagoslov ili poklanja gostima kao znak dobrih želja; probajte je pripremiti po našem receptu u kojem smo joj dodali malo rakije.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Sirnica (Pinca)

Sastojci

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • kocke šećera

Priprema

  1. Brašnu dodajte Instant kvasac i promiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke, limunovu koricu, narančinu koricu, Vanilin šećer, sol i promiješajte. Dodajte narezani maslac i razmrvite (mikserom).
  2. U sredini napravite udubljenje, dodajte šećer, žumanjke, rakiju i dodajući postepeno toplo mlijeko zami-jesite glatko tijesto.
  3. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite mikserom te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže najmanje 4-5 sati.
  4. Dignuto tijesto razdijelite prema želji na 3-4 dijela i svaki dio oblikujte u okrugli oblik–sirnice.
  5. Oblikovane sirnice stavite na papir za pečenje i pokrivene držite na toplome mjestu dok ne udvostruče volumen.
  6. Svaku zatim zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju, premažite razmućenim jajetom i pospite grubo zdrobljenim šećerom.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200°C oko 45 minuta. Na polovici pečenja prekrijte s papirom za pečenje da ne dobije pre tamnu boju.

Posluživanje: Pincu poslužite za uskrsni doručak.

Savjet: Tijesto za sirnicu treba biti čvrsto, a zbog sastava zahtijeva dulje dizanje. Zato tijesto možete ostaviti da se diže tijekom noći na sobnoj temperaturi, a ujutro, nakon što ga premijesite i oblikujete, ostavite ga da se još jednom digne tj. udvostruči volumen.Umjesto limunove i narančine korice možete koristiti aromatizirane Dolcela šećere, Limun šećer i Naranča šećer.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina