Ljetni rižoto sa šparogama

Kremasti rižoto sa šparogama priprema se jednostavno i potrebno je izdvojiti tek pola sata, ali je svejedno pravi ljetni gurmanski užitak.

  • 35 min
  • Jednostavno
Ljetni rižoto sa šparogama

Sastojci

  • 200 g zelenih šparoga
  • 800 ml vode
  • 3 žličice Vegete
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 3 mlada luka
  • 175 g Arborio riže Zlato polje
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 žlica maslaca
  • 25 g naribanog parmezana

Priprema

  1. Šparoge očistite tako da odvojite tvrde dijelove biljke. Drvenaste dijelove stavite u 800 ml vrele vode, dodajte Vegetu i kuhajte 10 minuta.
  2. Nakon kuhanja, drvenaste dijelove šparoga izvadite, a temeljac ostavite za podlijevanje rižota. Jestive (mekane) dijelove šparoga sitno narežite na kolutiće.
  3. U velikoj tavi zagrijte ulje i  maslac, dodajte sitno narezani mladi luk i popecite nekoliko minuta uz miješanje. Dodajte šparoge, popecite još 2 minute pa dodajte opranu rižu i nastavite zagrijavati nekoliko minuta dok ne postane polu prozirna.
  4. Ulijte vino, pirjajte da ispari, nakon čega smanjite vatru i postupno dodajući temeljac, uz miješanje pirjajte dok riža ne bude al dente.
  5. Na kraju dodajte maslac, parmezan i dobro promiješajte.

Posluživanje: Poslužite odmah toplo.

Savjet: Šparogama ćete najlakše odstraniti drvenaste dijelove tako da ih primite s obje ruke i lagano savijete. Puknut će točno na pravom mjestu i odvojiti drvenasti dio.

Tjestenina

Svestrana Talijanka