Kuglice od riže s lososom

Volite li sushi, svidjet će vam se i ovo jelo: sastojci su slični, ali umjesto zamatanja u alge, smjesa se oblikuje u kuglice i stavlja na komadić dimljenog lososa. Kuglice poslužite kao predjelo.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Kuglice od riže s lososom

Sastojci

Za ukrašavanje

  • 1 kuhano žumance

Priprema

  1. U veću posudu stavite rižu i obilato je zalijte hladnom vodom. Dlanovima je lagano pritišćite, a kada voda postane bijela, odlijte je. Postupak ponavljajte sve dok voda ne postane bistra. Rižu stavite u cjedilo i ostavite neka stoji oko pola sata.
  2. U posudu s debljim dnom stavite ocijeđenu rižu, dodajte hladnu vodu i pustite neka zakipi. Smanjite vatru i kuhajte pokrivenu 10-12 minuta. Kuhanu rižu ostavite poklopljenu desetak minuta.
  3. U međuvremenu u rižin ocat dodajte sol i šećer, pa sve dobro izmiješajte tako da se kruti sastojci otope. Kuhanu rižu stavite u drvenu ili porculansku posudu te je toplu prelijte octom i lagano promiješajte drvenom kuhačom. Pokrijte je vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
  4. Losos narežite na kvadrate dimenzija 4×4 centimetra, a od riže oblikujte loptice promjera oko tri centimetra. Na radnu površinu stavite mokru gazu, a na gazu komad lososa na koji rasporedite malo hrena.
  5. Na sve to stavite kuglicu od riže, pa skupite gazu i dobro je uvijte tako da losos dobro prione uz kuglicu riže. Uklonite gazu te s gornje strane loptice (gdje se nalazi losos) napravite malu udubinu.

Posluživanje: Rižine loptice ukrasite naribanim kuhanim žumancem i poslužite kao hladno predjelo.

Savjet: Loptice od riže oblikujte vlažnim rukama.

Krumpir

Namirnica iz podzemlja za ovozemaljske užitke