Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Lošinjski keksi s maslinovim uljem

Kada netko živi na suncem okupanom otoku, bogatom stablima maslina, nije nimalo neobično što maslinovo ulje doživljava kao inspiraciju i za kolače. Ostale namirnice učinit će kekse, iako jednostavne, pravom delikatesom.

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Lošinjski keksi s maslinovim uljem

Sastojci

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. U odgovarajuću zdjelu stavite ulje, šećer, vanilin šećer, cimet, limunovu koricu, rakiju, sok i koricu naranče. Sve dobro izmiješajte, a zatim dodajte brašna pomiješana s praškom za pecivo i grubo mljevene bademe. Umijesite tijesto i ostavite ga na hladnom mjestu oko 2 sata.
  2. Tijesto izvaljajte na 0, 5 cm debljine i režite modlom kekse okruglog oblika. Složite ih u namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Posluživanje: Tople kekse pospite šećerom u prahu.

Savjet: Pečene kekse možete poslužiti uz tople i hladne čajeve.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 395 kcal / 1.651 kJ
Masti 19,52 g
Ugljikohidrati 47,88 g
Vlakna 2,13 g
Bjelančevine 5,62 g
Sol 0,14 g
Vitamin A 40,30 μg
Vitamin E 10,17 mg
Vitamin C 10,17 mg
Niacin 3,64 mg
Kalij 128,63 mg
Kalcij 85,38 mg
Fosfor 148,54 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Mesoljupci

Nema tice do prasice!