Rižoto od gljiva

Rižoto od tri vrste svježih gljiva u kombinaciji s tri vrste hranjivih i kvalitetnih žitarica jamči trostruki užitak sa svakim zalogajem. Zahvaljujemo chefu Lovri Smetišku na ustupljenom receptu

  • 30 min
  • Jednostavno
Rižoto od gljiva

Sastojci

Priprema

  1. Napravite pripremu za rižoto. Narežite na sitne kockice dvije manje do srednje glavice luka. Gljivama odstranite stapke, a klobuke narežite na kockice.
  2. Rastopite Podravka povrtni temeljac u vrućoj vodi pa mu dodajte peteljke gljiva.
  3. Dinstajte luk na maslinovom ulju dok ne postane proziran, ali ne bi trebao dobiti boju te ga malo posolite da pusti tekućinu. Potom mu dodajte Zlato Polje 3 žita i dinstajte dok ne postane prozirna kako bi kasnije otpustila škrob.
  4. Nakon toga podlijte bijelim vinom tek da prekrije tri žita pa pustite neka alkohol malo ispari pa polako podlijevajte povrtnim temeljcem u kojem su se kuhale stapke od gljiva.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte gljive. Bitno je da ih ne dodate prerano kako se ne bi raskuhale ili prekasno kako ne bi bile sirove.
  6. Dvije do tri minute prije nego ćete poslužiti rižoto dodajte portobello gljive, pa šampinjone, a nakon njih shitake jer njima treba nešto kraće da budu gotove.
  7. Dodajte im prstohvat bijelog papra, maslac i parmezan na kojem ne treba štedjeti.
  8. Rižoto ukrasite čipsom od parmezana. Naribajte parmezan i postavite ga u obliku kruga na papir za pečenje pecite ga na 180 stupnjeva celzijusa dok se ne rastopi. Pazite da ostane žut, a ne smećkast.

Posluživanje: Rižoto poslužite vruć i uživajte u njemu odmah.

Savjet: Vrlo je bitno kad ćete u rižoto dodati gljive. Bitno je da ih ne dodate prerano kako se ne bi raskuhale ili prekasno kako ne bi bile sirove. Pratite točno upute u receptu.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!