Rolada sa mrkvom i koprivom

Prema savjetu profesionalnog kuhara Ivana Ivkovića pripremite roladu s mrkvom i koprivom i poslužite uz heljdinu kašu. Za kompletan dojam ukrasite karameliziranim lukom, a bučino ulje doprinijet će aromi ovog jela spremljenog za Podravkinih 75 godina.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Rolada sa mrkvom i koprivom

Sastojci

Za prilog:

Za posluživanje:

  • 1 žlica masti
  • 2 žlice šećera
  • 100 g ljubičastog luka
  • 2 žlice bučinog ulja

Priprema

  1. Od svinjskog šola kosim rezanjem načinite dva odreska. Meso dobro potucite da dobijete tanje i veće odreske.
  2. Pospite ih Vegetom, crnim paprom i crvenom paprikom, pa ih ostavite marinirati.
  3. Za to vrijeme vrhove koprive blanširajte, ocijedite i isperite hladnom vodom da sačuva lijepu zelenu boju. Zatim ju dobro ocijedite i nasjeckajte.
  4. Mrkvu ogulite, operite i naribajte na krupniji ribež. Na isti ribež naribajte i sir.
  5. Na dasku stavite jedan odrezak, preko njega stavite mrkvu i pospite s pola količine sira.
  6. Zarolajte da dobijete roladu koju potom umotajte u aluminijsku foliju. Isto učinite sa drugim odreskom, nadjenite ga dobro ocijeđenom i nasjeckanom o koprivom i sirom. Zarolajte i umotajte u foliju.
  7. Rolade stavite u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 50 minuta. Za to vrijeme, pripremite prilog.
  8. Na zagrijanu mast stavite sitno narezan luk, popecite ga, dodajte heljdu i još kratko popecite.
  9. Podlijte bijelim vinom, a kad vino ispari dodajte vodu, Vegetu i crni papar. Pirjajte da heljda omekša. Na kraju pospite peršinom.
  10. Pečene rolade izvadite iz folije i narežite.
  11. Na tanjur za posluživanje stavite jednu plošku s nadjevom od mrkve, jednu punjenu nadjevom od koprive i prilog od heljde.
  12. Prije posluživanja, na malo masti dodajte šećer, otopite ga, dodajte ljubičasti luk narezan na ploške (kolutove). Popržite ga sa obje strane i njime ukrasite heljdu.

Posluživanje: Sve na kraju pokapajte bučinim uljem i poslužite.

Savjet: Koprivu možete zamijeniti mladim špinatom.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus