Rolada s okusom medenjaka

Miris cimeta i okus medenjaka pravi su glasnici zime i blagdana i kad se njihovi mirisi prošire domom znamo da nam stižu blagdani. Kako ne bi uvijek sve bilo predvidljivo, ove sam se godine odlučila za jednu malo drugačiju verziju medenjaka.Rolada s okusom medenjaka može biti kraljica stola svojim dekorativnim izgledom i bogatim okusom. Zbilja je aromatična i bogata zimskim okusima, a pored meda, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića dodala sam joj i Dolceline šećere cimet i rum koji su zaokružili okuse pa uz cimet i đumbir u kremi nek' sve miriši na Božić i blagdane.*******************************************************Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Rolada s okusom medenjaka

Sastojci

Za kremu

Za ukrašavanje

Priprema

  1. Plitki lim za pečenje (20 x 35 cm) obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa ih električnim mikserom izradite u čvrst snijeg.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom, tucite ih mikserom dok ne postanu pjenasti.
  4. Dodajte med, cimet šećer i rum šećer pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne povežu u prozračnu svijetlu smjesu.
  5. Brašno izmiješajte s kakaom, praškom za pecivo i svim začinima pa sve to, žlicu po žlicu, primiješajte žumanjcima dok mikser radi na srednjoj brzini.
  6. Miješajte sve dok ne dobijete gustu i ravnomjernu smjesu.
  7. Na kraju u smjesu ručno i vrlo nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  8. Prebacite ovu smjesu na pripremljeni lim za pečenje i ravnomjerno je rasporedite.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici 7 – 10 minuta. Budite oprezni da ne prepečete.
  10. Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo preokrenite na kuhinjski ubrus. Odstranite papir za pečenje pa pomoću ubrusa zarolajte biskvit po dužoj strani.
  11. Ostavite ga tako umotanog da se hladi.
  12. Za kremu, u zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer, cimet i đumbir.
  13. Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
  14. Kada se biskvit dobro ohladio, pažljivo ga odmotajte i premažite ga kremom od mascarpone sira i vrhnja. Sačuvajte 2-3 žlice kreme za dekoraciju.
  15. Pažljivo sve ponovno zarolajte u roladu i ostavite u hladnjaku da se stisne.

Posluživanje: Ohlađenu roladu ukrasite preostalom kremom, posipajte listićima badema i cimetom te poslužite.

Savjet: Listiće badema prije dekoriranja možete vrlo kratko popeći na teflon tavi.

Paštete

Kruha i igara!