Kolačići s palentom, maslinovim uljem i limunom

Kolačiće od kombinacije bijelog brašna i palente začinjene maslinovim uljem, prepoznat ćete po glatkom i sjajnom preljevu od limuna. Osim što dobivaju posebnu zvjezdicu za okus, još jednu im dodjeljujemo za dugotrajnu svježinu.

  • 60 min
  • Jednostavno
Kolačići s palentom, maslinovim uljem i limunom

Sastojci

Sastojci za kolačiće

Sastojci za preljev od limuna

  • 100 g mljevenog šećera
  • 20 ml limunovog soka

Priprema

  1. U posudi za miješanje ručnom miješalicom umutite jaja i šećer u svijetlu i pahuljastu kremu. Zatim nastavite miješati i postepeno dodavajte maslinovo ulje. Kad je ulje potpuno umiješano dodajte limunov sok i koricu od limuna.
  2. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, palentu i mljevene bademe. Lopaticom promiješajte da se svi sastojci spoje u gusto i lagano ljepljivo tijesto.
  3. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30-60 minuta.
  4. Ohlađeno tijesto podijelite na pola. Jednu polovicu tijesta ostavite na hladnom, a drugu polovicu razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na 5 mm debljine.
  5. Razvaljano tijesto pomoću kalupa izrežite u oblike po želji i stavite ih na pripremljen lim za pečenje.
  6. Lim za pečenje stavite u zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite 10-12 minuta, kolačići trebaju dobiti zlatno smeđi rub. Pečene kolačiće prebacite na rešetku da se ohlade.
  7. Postupak ponovite s drugom polovicom tijesta, koje ste prije stavili na hladno.
  8. U širu zdjelu prosijte mljeveni šećer i dodajte limunov sok. Dobro promiješajte da se šećer potpuno otopi i da dobijete glatki sjajni preljev.
  9. Ohlađene kolačiće namočite u preljev od limuna. Kolačiće pospite mrvicama po izboru i pričekajte da se preljev stvrdne.

Posluživanje: Poslužite uz omiljeni napitak.

Savjet: U dobro zatvorenoj posudi kolačići mogu stajati 7 dana.Od ovo količine se dobije 20-25 kolačića.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma