Vegeta

Majčina dušica

Salata 3 žitarice s pečenim povrćem

Tijekom vrućih ljetnih dana često posežemo za šarenim i nutritivno bogatim salatama, baš poput ove naše. Baza joj je mješavina riže i žitarica, uz dodatak pečene mlade cikle i mrkve, hrskave lisnate salate i mladog luka, pečenog češnjaka i osvježavajućeg preljeva od limuna i maslinova ulja. Ovu salatu možete poslužiti uz komad pečenog mesa, ali i kao samostalan obrok.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Salata 3 žitarice s pečenim povrćem

Sastojci

Za preljev

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte.
  2. Ciklu operite, posušite pa narežite na četvrtine, ali nemojte je guliti.
  3. Mlade mrkve ogulite, operite, posušite i prepolovite po dužini.
  4. Ciklu i mrkvu pokapajte maslinovim uljem, dobro izmiješajte pa složite u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  5. Dodajte češnjak u opni i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 45 minuta.
  6. Ako je po proteku vremena cikla još uvijek tvrda, mrkvice i češnjak izvadite, a ciklu nastavite peći još 15 minuta, odnosno dok ne omekša.
  7. Pečenu ciklu ogulite i narežite na veće komade.
  8. U dvostruku količinu hladne vode stavite kuhati mješavinu riže i žitarica 3 žita, dodajte žlicu maslinova ulja, a kad voda zakipi i sol pa poklopljeno kuhajte na sasvim laganoj vatri 18 do 20 minuta.
  9. Žitarice bi tijekom kuhanja trebale upiti svu tekućinu, no ako se to ne dogodi, ostatak tekućine ocijedite. Kuhane žitarice ohladite.
  10. U teglici s poklopcem dobro izmućkajte maslinovo ulje, sok od limuna, sol i majčinu dušicu.
  11. Kuhane žitarice stavite u zdjelu, dodajte miješanu lisnatu salatu i na kolutiće narezani mladi luk, dobro izmiješajte, a potom dodajte pečenu ciklu i mrkvu te pečeni češnjak koji ste izvadili iz opne.
  12. Prelijte pripremljenim preljevom, izmiješajte i po želji pospite svježim timijanom.

Posluživanje: Poslužite kao salatu uz pečeno meso ili kao cjeloviti obrok.

Savjet: Žitarice možete skuhati i ranije pa ih čuvati u hladnjaku do tri dana i koristiti ih po potrebi. Prije posluživanja žitarice trebaju biti sobne temperature. .

Kruh

Kruh naš svagdašnji