Vegeta

Bosiljak usitnjeni

Veganske okruglice od slanutka u umaku od ajvara

Okruglice od slanutka idealan su obrok za sve one koji ne jedu meso. Uz dodatak bogatog umaka s Podravkinim ajvarom one postaju prava gurmanska eksplozija okusa i mirisa. Za kompletan obrok poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire krumpir.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Veganske okruglice od slanutka u umaku od ajvara

Sastojci

Za okruglice

  • 250 g suhog Slanutka Podravka
  • 1 mala glavica luka (50 g)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • ½ žličice Dolcela Praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • maslinovo ulje za premazivanje

Za umak

Priprema

  1. Slanutak namočite u većoj količini hladne vode i ostavite ga tako najmanje 10 sati. Procijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode. Nakon ispiranja rukama skinite tanku kožicu sa slanutka.
  2. Prebacite očišćeni slanutak u blender ili električnu sjeckalicu te ga sameljite što je sitnije moguće. Dodajte, luk, češnjak, peršin, prašak za pecivo, kumin, krušne mrvice i sol. Sve dobro još jednom izmiješajte da se sastojci sjedine.
  3. Smjesu ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
  4. Od ohlađene smjese žličicom grabite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglicu. Svaku kuglicu premažite s malo maslinova ulja.
  5. Pržite kuglice na malo ulja tek toliko da uhvate boju sa svih strana. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  6. U istoj tavi zagrijte još 1 žlicu maslinova ulja pa na njemu prepržite sitno narezani luk. Popecite luk dok potpuno ne omekša i postane karameliziran. Po potrebi ga podlijevajte s malo vode.
  7. Dodajte ajvar i suhi bosiljak te sve kratko pirjajte.
  8. Vratite okruglice u umak, podlijte s malo tople vode, smanjite vatru i lagano pirjajte još petnaestak minuta ili dok se umak ne zgusne.
  9. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje, dodajte sol i mljeveni papar te pustite da još jednom zakuha. Maknite s vatre, pospite svježim bosiljkom i odmah poslužite.

Posluživanje: Poslužite okruglice u umaku od ajvara uz pire krumpir ili kuhanu rižu.

Savjet: U ovom receptu obavezno koristite suhi samo namočeni slanutak. Slanutak je odličan izvor biljnih proteina, a ukoliko želite skuhati vegansko jelo zamijenite vrhnje za kuhanje zobenim vrhnjem.

Napomena: Smjesu od slanutka možete oblikovati u pljeskavice pa ih pečene poslužiti u sendviču kao veganski burger uz dodatak ajvara i salate.

Gulaš

Inspirirani tradicijom