Zapečene tikvice s ajvarom

Kombinacija tikvice, nezaobilazne ljetne namirnice i ajvara, omiljene zimnice svake domaćice, mogla bi postati dobitni spoj ovoga ljeta. Jer zapečene tikvice s ajvarom nadilaze granice sezonskog i postaju jelo za pamćenje.

  • 65 min
  • Jednostavno
Zapečene tikvice s ajvarom

Sastojci

  • 4 srednje tikvice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 100 g luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 400 g mljevenog mesa
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • 2 žlice Ajvara blagog Podravka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 100 g sira (edamer, mozzarella,…)
  • 30 g naribanog parmezana

Priprema

  1. Tikvice prerežite na pola po dužini i pomoću žličice izvadite pulpu.
  2. U tavu na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk i popecite do zlatne boje.
  3. Dodajte nasjeckanu pulpu od tikvica, kratko popecite i dodajte protisnuti češnjak.
  4. Zatim dodajte meso i uz miješanje popecite.
  5. Umiješajte ajvar i vode po potrebi te pirjajte oko 10 minuta.
  6. Dodajte mljeveni papar, sol i peršin.
  7. Izdubljene tikvice poslažite u posudu za pečenje koju ste prekrili papirom.
  8. Napunite ih pripremljenim mesnim nadjevom i pospite naribanim sirom, a zatim parmezanom.
  9. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.

Posluživanje: Tople tikvice poslužite s prilogom po želji.

Savjet: Na isti način možete pripremiti i patlidžane.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...