Zapečene tikvice s ajvarom
- Recept by coolinarika.com -Kombinacija tikvice, nezaobilazne ljetne namirnice i ajvara, omiljene zimnice svake domaćice, mogla bi postati dobitni spoj ovoga ljeta. Jer zapečene tikvice s ajvarom nadilaze granice sezonskog i postaju jelo za pamćenje.
Priprema
Tikvice prerežite na pola po dužini i pomoću žličice izvadite pulpu. U tavu na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk i popecite do zlatne boje. Dodajte nasjeckanu pulpu od tikvica, kratko popecite i dodajte protisnuti češnjak. Zatim dodajte meso i uz miješanje popecite. Umiješajte ajvar i vode po potrebi te pirjajte oko 10 minuta. Dodajte mljeveni papar, sol i peršin. Izdubljene tikvice poslažite u posudu za pečenje koju ste prekrili papirom. Napunite ih pripremljenim mesnim nadjevom i pospite naribanim sirom, a zatim parmezanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.
Posluživanje: Tople tikvice poslužite s prilogom po želji.
Savjet: Na isti način možete pripremiti i patlidžane.