Podravka

Ajvar - blagi

Quiche sa ajvarom i sirom

Quiche je idealan zalogaj za okupiti cijelu obitelj oko stola. U njega možete staviti sve što vam dođe pod ruku ili što nađete u hladnjaku. Ovaj naš sadrži slaninu, poriluk, jaja, sir, slatko vrhnje i par punih žlica ajvara! Poigrajte se sa sastojcima po vašem ukusu, no svakako dodajte ajvar i otkrijte novu dimenziju ovog francuskog klasika na domaći način.

  • 65 min
  • Srednje zahtjevno
  • 6 osoba
Quiche sa ajvarom i sirom

Sastojci

Za prhko tijesto

Za prvi nadjev

Za drugi nadjev

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  2. Zamijesite prhko tijesto tako da u posudi izmiješate obje vrste brašna i sol. Dodajte hladni, na kockice narezani maslac pa ga prstima razmrvite u brašno, potom dodajte žumanjke i vodu pa zamijesite tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
  4. Poriluk operite, posušite i narežite na tanke kolutiće. Slaninu narežite na manje kockice. Na zagrijanoj tavi popržite slaninu dok ne pobijeli i pusti masnoću. Zatim odmah dodajte poriluk, maslinovo ulje, prstohvat soli i prstohvat majčine dušice pa popecite uz miješanje 4-5 minuta, dok poriluk lagano ne omekša. Ugasite vatru i pustite da se skroz ohladi.
  5. U zdjeli izmiješajte krem sir, slatko vrhnje, žumanjke i jaje. Dodajte naribani sir, tri pune žlice ajvara, malo posolite i popaprite pa sve još jednom dobro izmiješajte.
  6. Ohlađeno tijesto stavite na papir za pečenje, prekrijte ga prozirnom folijom (u kojoj se odmaralo) pa tanko razvaljajte. Uz pomoć papira za pečenje prebacite u kalup za pečenje quicha.
  7. Odrežite višak tijesta pa tijesto izbodite vilicom.
  8. Na pripremljeno tijesto stavite nadjev od poriluka i slanine pa preko toga prelijte tekući nadjev s ajvarom.
  9. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 180°C i nastavite peći još 10-15 minuta, odnosno dok površina lijepo ne porumeni.

Posluživanje: Pečeni quiche izvadite iz pećnice, pustite da se hladi barem 10-15 minuta pa ga narežite na kriške i poslužite.

Savjet: Prhko tijesto možete napraviti i dan ranije pa ga spremiti u hladnjak, no obavezno ga izvadite iz hladnjaka barem 90 minuta prije korištenja kako biste ga lakše razvaljali.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži