Quiche sa ajvarom i sirom
- Recept by coolinarika.com -Quiche je idealan zalogaj za okupiti cijelu obitelj oko stola. U njega možete staviti sve što vam dođe pod ruku ili što nađete u hladnjaku. Ovaj naš sadrži slaninu, poriluk, jaja, sir, slatko vrhnje i par punih žlica ajvara! Poigrajte se sa sastojcima po vašem ukusu, no svakako dodajte ajvar i otkrijte novu dimenziju ovog francuskog klasika na domaći način.

Priprema
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Zamijesite prhko tijesto tako da u posudi izmiješate obje vrste brašna i sol. Dodajte hladni, na kockice narezani maslac pa ga prstima razmrvite u brašno, potom dodajte žumanjke i vodu pa zamijesite tijesto.
- Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Poriluk operite, posušite i narežite na tanke kolutiće. Slaninu narežite na manje kockice. Na zagrijanoj tavi popržite slaninu dok ne pobijeli i pusti masnoću. Zatim odmah dodajte poriluk, maslinovo ulje, prstohvat soli i prstohvat majčine dušice pa popecite uz miješanje 4-5 minuta, dok poriluk lagano ne omekša. Ugasite vatru i pustite da se skroz ohladi.
- U zdjeli izmiješajte krem sir, slatko vrhnje, žumanjke i jaje. Dodajte naribani sir, tri pune žlice ajvara, malo posolite i popaprite pa sve još jednom dobro izmiješajte.
- Ohlađeno tijesto stavite na papir za pečenje, prekrijte ga prozirnom folijom (u kojoj se odmaralo) pa tanko razvaljajte. Uz pomoć papira za pečenje prebacite u kalup za pečenje quicha.
- Odrežite višak tijesta pa tijesto izbodite vilicom.
- Na pripremljeno tijesto stavite nadjev od poriluka i slanine pa preko toga prelijte tekući nadjev s ajvarom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 180°C i nastavite peći još 10-15 minuta, odnosno dok površina lijepo ne porumeni.
Posluživanje: Pečeni quiche izvadite iz pećnice, pustite da se hladi barem 10-15 minuta pa ga narežite na kriške i poslužite.
Savjet: Prhko tijesto možete napraviti i dan ranije pa ga spremiti u hladnjak, no obavezno ga izvadite iz hladnjaka barem 90 minuta prije korištenja kako biste ga lakše razvaljali.