Dolcela

Krema za kolače okus vanilija

Čokoladna beze torta

Iako vilica već jako dobro sama poznaje put, nikada nam ne dosadi kombinacija čokolade i jagoda, a šlag na vrhu torte zaista je vrh. 

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Čokoladna beze torta

Sastojci

Za beze kore

  • 10 bjelanjaka
  • 300 g šećera u prahu
  • 1 žlica octa (ili limunova soka)
  • 1 žličica Dolcela Gussnela
  • 4 žlice kakaa u prahu

Za kremu

Za šlag

Ukrašavanje

  • 200 g jagoda
  • malo čokoladnog preljeva ili rastopljene čokolade za posluživanje

Priprema

  1. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu uz miješanje da dobijete gust i čvrst snijeg. Na kraju umiješajte ocat, Gussnel i kakao.
  2. Smjesu podijelite na 3 dijela.
  3. Na papir za pečenje veličine podloška torte (Ø 24 cm) nanesite smjesu tako da uz rub ostane 1,5 cm slobodno. Kod pečenja će se tijesto malo raširiti.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 °C oko 45 minuta. Tako pripremite sve 3 beze kore i ohladite ih.
  5. Za pripremu kreme u posudu ulijte hladno mlijeko i slatko vrhnje, dodajte sadržaj vrećice kreme za kolače od vanilije i miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom 2 – 3 minute.
  6. Dio kreme odmah nanesite na beze koru, prekrijte drugom beze korom i ponovite postupak.
  7. Za pripremu šlaga u posudu stavite hladno mlijeko i uspite sadržaj vrećice šlag hita. Miješajte električnom miješalicom da dobijete čvrsti šlag.
  8. Tortu završite slojem šlaga, prelijte otopljenom čokoladom ili čokoladnim preljevom, a na vrhu posložite jagode.

Posluživanje: Prije posluživanja, tortu možete lagano posuti šećerom u prahu, biti će vrlo dekorativno.

Savjet: Ako nemate slatkog vrhnja, kremu pripremite s 500 ml mlijeka, a umjesto jagoda upotrijebite drugo, vama dostupno voće ili voće iz kompota.

Tjestenina

Svestrana Talijanka