Zlato polje

Riža basmati

Zelena basmati riža

Poznati chef Ivan Pažanin zna kako tuna filete dovesti na sasvim novi nivo. Uz pečeno povrće pripremite ih s eteričnim uljima, finim začinima i ukrasite listićima korijandera.

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 2 osobe
Zelena basmati riža

Sastojci

Za grill povrće

  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 grančica ružmarina
  • 100 g mini gljiva
  • 1 češanj češnjaka
  • malo svježeg ružmarina
  • 2 žlice maslinova ulja

Za rižu

Priprema

  1. Tikvice narežite na ploške, a papriku na manje komade.
  2. Na zagrijanoj i nauljenoj grill tavi popecite povrće. Uz njega stavite grančicu ružmarina da zamiriše.
  3. U mužar stavite narezani češnjak, ružmarin i maslinovo ulje, pa dobro izmiješajte. Pečeno povrće stavite u posudu i prelijte aromatičnim uljem.
  4. Na istoj tavi kratko popecite mini gljive.
  5. Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.
  6. Blanširanom špinatu dodajte maslac, žlicu maslinova ulja, sol i mljeveni papar te ga pomoću štapnog miksera usitnite u pire.
  7. U tavu stavite 2 žlice maslinova ulja i rižu. Kad se zagrije dodajte pire od špinata i promiješajte.
  8. U gotovu rižu umiješajte dio tune.
  9. Popečeno povrće malo narežite i stavite na tanjur za posluživanje. Na njega stavite zelenu rižu, a po njoj rasporedite komade tune i gljive.
  10. Sve lagano nakapajte maslinovim uljem i pospite grubo mljevenim crnim paprom.

Posluživanje: Jelo ukrasite listićima korijandera i poslužite.

Savjet: Usitnjavanje začina u mužaru daje puno bolji okus nego priprema u blenderu. Eterična ulja se oslobađaju, a sastojci se prožimaju stvarajući cijelu skalu okusa i mirisa.

Tjestenina

Svestrana Talijanka