Sardine na kremi od graha

Pravo mediteransko blago na kremi od graha savršen je odabir laganog jela koje vam donosi poznati chef Ivan Pažanin.

  • 15 min
  • Jednostavno
Sardine na kremi od graha

Sastojci

  • 1 komorač
  • ½ limuna
  • 1 žlica kapara
  • 2 žlice maslinova ulja

Krema

  • 150 g kuhanog smeđeg graha
  • 1 češanj češnjaka
  • malo svježeg timijana
  • sol
  • crni papar
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2-3 žlice bijelog vina
  • malo povrtnog ili ribljeg temeljca
  • 2 Eva sardine u maslinovom ulju (115 g)
  • 80 g rotkvica
  • 2 male žute paprike

Priprema

  1. Komorač narežite na tanke ploške i nakapajte limunovim sokom.
  2. Dodajte kapare, malo maslinova ulja i ostavite marinirati dok pripremate kremu.
  3. Za kremu od graha, ocijeđenom grahu dodajte nasjeckani češnjak, listiće timijana, mljeveni crni papar i maslinovo ulje.
  4. Dodajući vino i topli temeljac povrće pomoću štapnog miksera usitnite u kremu.
  5. Rotkvice narežite na tanke listiće, a papriku na tanke kolutiće.
  6. Na tanjur za posluživanje stavite kremu od graha, preko nje marinirani komorač, rotkvice i paprike.
  7. Zatim rasporedite sardine, ukrasite listićima komorača i s nekoliko kapara te nakapajte maslinovim uljem.

Posluživanje: Poslužite s tostiranim kruhom.

Savjet: Komorač je još u antici bio cijenjen zbog svog okusa sličnog anisu, kao i zbog ljekovitih svojstava. Svi dijelovi komorača, lukovica, stabljike i listovi, mogu se iskoristiti i upotrijebiti u pripremi jela.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...