Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Panettone u pudingu od vanilije

Bilo da je topla ili hladna, slastica panettone u pudingu od vanilije osvojit će vas svojim nježnim okusom.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Panettone u pudingu od vanilije

Sastojci

Za panettone

Za zapečeni panettone

Priprema

  1. Suhe marelice narežite na kockice, dodajte brusnice i grožđice. Ukoliko su grožđice krupne prerežite ih po pola. Čokolade narežite na kockice.
  2. Prelijte ih s likerom i 2 žlice tople vode, promiješajte i ostavite sa strane. Toplo mlijeko stavite u veliku zdjelu, dodajte šećer, limun šećer, vanilin šećer, kvasac, jaja, žumanjke i pola količine brašna.
  3. Dobro izmiješajte mikserom, pa dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli te maslac narezan na listiće.
  4. Izmiješajte glatko tijesto uz pomoć miksera sa spiralama. Na kraju umiješajte pripremljeno suho voće.
  5. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite dizati na toplom mjestu oko 90 minuta.
  6. Metalnu posudu Ǿ 18 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje, posebno dno, a posebno obod tako da papir viri iz posude. Papir neka bude visine 10 cm. Dignuto tijesto premijesite uz pomoć špatule i umiješajte čokoladu.
  7. Nakon toga tijesto stavite u posudu tako da ispunite do polovice volumena posude. Lagano pokrijte i ostavite stajati još sat vremena da se tijesto digne.
  8. Površinu tijesta premažite razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 15 minuta. Temperaturu smanjite na 180 ° C i pecite još 35 minuta.
  9. Kolač pecite na donjoj rešetki pećnice i već nakon 10 minuta ga pokrijte papirom za pečenje. Pečeni kolač premažite maslacem i ostavite ohladiti u posudi.
  10. Prije posluživanja panettone pospite šećerom u prahu ili ga prelijte čokoladnom ili limun glazurom.
  11. Za zapečeni panettone, panettone narežite na ploške, a zatim svaku plošku prerežite po pola. Nižu i manju vatrostalnu posudu premažite maslacem.
  12. Ploške posložite tako da stoje skoro uspravno i da korica bude s gornje strane (popunite posudu).Puding od vanilije skuhajte u mješavini mlijeka i slatkog vrhnja uz dodatak šećera.
  13. U kuhani puding umiješajte maslac i još topli puding pažljivo ulijte u posudu s biskvitom tako da popunite prostor između šnita panettonea.
  14. Posudu lagano protresite, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.

Posluživanje: Ova slastica vrlo je ukusna topla i hladna.

Savjet: Na isti način možete zapeći ostatke pince, makovnjače, orehnjače i sličnih kolača.

Napomena: Ovaj recept vrlo je prikladan nakon blagdana kada nam ostane kolača.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje