Rajčica

Za rajske užitke

Patlidžan na orijentalni način

Unesite dašak orijenta na svoj tanjur i uživajte u nesvakidašnjem i čarobnom okusu.

  • 45 min
  • Jednostavno
  • 4 osobe
Patlidžan na orijentalni način

Sastojci

Za umak

Za patlidžan

Za šafran rižu

Priprema

  1. Za umak, u tavi zagrijte ulje i dodajte sitno narezani luk. Popecite ga do zlatne boje i dodajte pasiranu rajčicu, sirup od nara, sok limuna, protisnuti češnjak i oko 250 ml vode.
  2. Dodajte orahe, sumac, chili, svježe mljeveni papar, sol i šafran te pirjajte na laganoj vatri da dobijete umak.
  3. Rižu stavite kuhati u posoljenu vodu i dodajte šafran.
  4. Patlidžane narežite, ako su manji i tanji po pola ili na deblje ploške (2 cm). Po njima nožem načinite rezove u obliku mreže.
  5. Pomiješajte sumac, chili, češnjak u granulama, svježe mljeveni papar, sol i maslinovo ulje. Mješavinom začina premažite patlidžane koje ste posložili na lim za pečenje prekriven papirom.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.

Posluživanje: Tople patlidžane složite preko riže sa šafranom i poslužiti s umakom.

Savjet: Patlidžan režite neposredno prije pripremanja. Ukoliko stoji narezan, lako se kvari.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.