Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Uskršnje pletenice

Ispletite pletenice od tijesta, stavite oslikano kuhano jaje u sredinu i ispecite dok se lijepo ne zarumene, mirisne i dekorativne pletenice priredite na blagdanskom stolu.

  • 30 min
  • Jednostavno
Uskršnje pletenice

Sastojci

Za premazivanje

  • 1 žumanjak
  • 2 žlice mlijeka
  • granulirani šećer za posipavanje

Priprema

  1. U veću posudu stavite brašno, sol, kvasac, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i limun šećer. Suhe sastojke promiješajte.
  2. Dodajte ulje, jaja, žutanjke, krem sir i toplo mlijeko. Izmiješajte električnom miješalicom da dobijete glatko i mekano tijesto.
  3. Pokrijte posudu i ostavite na toplom mjestu dizati tijesto 1 sat i 30 minuta da se volumen udvostruči.
  4. Tijesto premijesite i podijelite na 6 dijelova. Od svakog dijela formirajte dvije trake koje uvijete i formirajte u vjenčić.
  5. Stavite Ih na lim za pečenje prekriven masnim papirom. U sredinu svake pletenice stavite kuhano jaje. Pokrijte tijesto i ostavite dizati još 30 minuta.
  6. Tijesto premažite žutanjkom pomiješanim s mlijekom, pospite granuliranim šećerom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 30 minuta.

Posluživanje: Pečene pletenice prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se tako ohlade.

Savjet: Tijekom pečenja pletenice nakon 15 minuta prekrijte papirom  i nastavite peći (da ne dobiju tamnu boju).

Napomena: Vrijeme pripreme: 30 minuta + 2 i ½ sata za dizanje tijesta

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće