Dolcela

Soda bikarbona

Soda_bikarbona.png

Kuglof s grejpom

Za svečane prilike kolač ukrasite božićnim zvijezdama i uživajte u sveukupnom dojmu blagdanskih zalogaja.

  • 70 min
  • Jednostavno
Kuglof s grejpom

Sastojci

Za glazuru

  • 200 g šećera u prahu
  • ocijeđeni sok od grejpa

Priprema

  1. Kandirano voće narezano na kockice prelijte toplim mlijekom i ostavite dok pripremate ostale sastojke.
  2. Brašna pomiješajte, dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Jaja, žumanjke, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte. Postupno, uz miješanje, dodajte otopljeni maslac, sir i sok od grejpa.
  3. Zatim naizmjence dodajte mlijeko s kandiranim voćem i brašno. Na kraju dodajte bijelu čokoladu narezanu na kockice i promiješajte.
  4. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  5. Pečeni kolač ostavite da malo odstoji pa ga izvadite iz kalupa da se ohladi do kraja.
  6. Ohlađeni kolač prelijte bijelom glazurom koju pripremite tako da šećeru u prahu uz miješanje dodajete sok od grejpa dok ne dobijete željenu gustoću.

Posluživanje: Poslužite na blagdanskom stolu, ali i u svakodnevnim prilikama uz šalicu toplog čaja.

Savjet: Glazura mora biti dovoljno gusta da lagano klizi s kolača. Glazura će dodatno ukrasiti kolač i pomoći mu da dulje vrijeme zadrži svježinu. Za svečane prilike kolač ukrasite božićnim zvijezdama.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 340 kcal / 1.421 kJ
Masti 11,25 g
- jednostruko nezasićene masne kiseline 3,39 g
- višestruko nezasićene masne kiseline 0,68 g
Ugljikohidrati 55,18 g
Vlakna 0,67 g
Bjelančevine 5,57 g
Sol 0,10 g
Vitamin D 13,52 μg
Niacin 2,63 mg
Pantotenska kiselina 0,40 mg
Kalij 117,70 mg
Kalcij 105,20 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!