Vege na tanjuru

Gurmani biljojedi

Thai vege mix

Tople kuglice punjene porilukom i slanutkom poredajte s umakom od meda i đumbira i poslužite ljubiteljima novih okusa.

  • 30 min
  • Složeno
Thai vege mix

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za umak

  • 125 ml sojina umaka
  • 125 ml rižina octa
  • 2 žlice meda
  • 2 češnja češnjaka
  • malo naribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica sjemenki sezama
  • 2 žlice sezamova ulja

Priprema

  1. U posudu stavite brašno, škrobno brašno, prašak za pecivo, instant kvasac, malo soli, šećer i ulijte mlijeko, pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se diže 30-ak minuta ili dok se volumen ne udvostruči.
  2. U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani poriluk i pržite ga dok malo ne omekša.
  3. Dodajte mu sitno nasjeckane gljive i nasjeckani češnjak. Sve promiješajte, a kada voda od gljiva ispari, dodajte zgnječeni slanutak pa posolite i popaprite. Promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
  4. Od tijesta oblikujte kuglice, 12 komada. Svaku kuglicu razvaljajte i punite nadjevom. Zatvorite ih tako da vrh ostane malo otvoren, pa ih odložite sa strane 10 minuta da se kuglice dignu.
  5. Stavite ih u dobro zagrijanu tavu premazanu uljem i kratko popržite dok dno ne porumeni.
  6. Zalijte ih vodom tek toliko da dobijete oko 1 cm vode u posudi, pa poklopite i kuhajte oko 5 minuta. Otklopite i nastavite kuhati dok voda ne ispari, pa ih odložite sa strane.
  7. Sve sastojke za umak ulijte u manju posudu, zagrijte, a kad zakipi, uklonite s vatre.

Posluživanje: Tople kuglice poslužite s umakom.

Savjet: Ovako pripremljene kuglice možete puniti nadjevom po želji.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži