Snježno kraljevstvo

Modelirajte svoje snježno kraljevstvo s orašastim plodovima, suhim voćem, rakijom i džemom pa prekrijte bijelim pokrovom i stvorite unikatnu blagdansku tortu.

  • Srednje zahtjevno
Snježno kraljevstvo

Sastojci

Za ukrašavanje

Priprema

  1. Narančinom soku dodajte vanilin šećer i zagrijte da zakipi. Brusnice pomiješajte s grožđicama, narezanim smokvama, marelicama i datuljama i prelijte narančinim sokom u koji ste umiješali voćnu rakiju. Ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte rastopljeni maslac. Zatim lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, cimetom, đumbirom i muškatnim oraščićem.
  3. Dodajte pripremljeno suho voće te grubo narezane orahe i bademe. Smjesu promiješajte i ulijte u papirom za pečenje obloženi kalup za torte (Ø 24 cm) i poravnajte.
  4. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C. Drvenim štapićem provjerite je li pečen (mora biti suh). Pečeni kolač ohladite, prekrijte folijom i na sobnoj temperaturi ostavite do drugog dana.
  5. Prije ukrašavanja tortu premažite džemom, a zatim pripremite bijeli fondant.
  6. Sadržaj vrećice bijelog fondanta uspite u posudu i pomiješajte s 40 ml (4 velike žlice) vruće vode. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne lijepi za ruke i posudu.
  7. Oblikovani fondant premjestite na radnu površinu koju ste prethodno posuli šećerom u prahu i nastavite ga mijesiti kao tijesto dok ne postane elastično i ne lijepi se.
  8. Ohlađeni fondant razvaljajte valjkom za tijesto (2 mm) na površini posutoj šećerom u prahu.
  9. Pomoću valjka prenesite fondant i položite ga na tortu tako da prekrije gornji dio i bočne stranice torte. Kad ste zagladili cijelu površinu torte, odrežite višak fondanta oštrim nožem i zagladite rubove.
  10. Pomoću kalupa (đumbirko ili zvjezdice) izrežite fondant na torti i uklonite izrezani oblik. Dobivene udubine iscrtajte npr. za đumbirka ili ispunite srebrnim kuglicama da dobijete božićni ukras.

Savjet: Fondant možete obojiti prehrambenom bojom za maštoviti izgled. Kombinaciju suhog voća i orašastih plodova možete posložiti po vlastitoj želji.

Gulaš

Inspirirani tradicijom