Dolcela

Limun šećer

Dalmatinski rafioli

Dalmatinske rafiole s nadjevom od omiljenog džema i mljevenih badema možemo učiniti iznimnim okusnim iskustvom, a dok ih još poškropimo i voćnim likerom, kolačići će dobiti posebnu čar.  

  • 60 min
  • Jednostavno
Dalmatinski rafioli

Sastojci

Za nadjev

  • 200 g mljevenih blanširanih badema
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 200 g Džema višnja Podravka
  • 2 žlice voćnog likera (maraskino)
  • bjelanjak za premazivanje
  • grubo mljeveni šećer u prahu za posipavanje
  • liker kojim ćete poškropiti gotove rafiole

Priprema

  1. Brašnu dodajte vanilin šećer, limun šećer, sol i promiješajte. Dodajte omekšali maslac, jaja, žumanjak i dodajući kiselo vrhnje zamijesite glatko, elastično tijesto. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.
  2. Za nadjev dobro izmiješajte bademe, šećer, žumanjak, marmeladu i liker pa na kraju dodajte lagano istučeni bjelanjak.
  3. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite veće krugove (Ø 10 cm).
  4. Na svaki krug tijesta stavite žličicu nadjeva, rubove premažite bjelanjkom da se bolje slijepe, pa preklopite tijesto.
  5. Lagano pritisnite krajeve dobivenog polukruga i vilicom ukrasite krajeve. Dobivene jastučiće složite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i premažite lagano tučenim bjelanjkom, a potom posipajte grubo mljevenim šećerom.
  6. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.
  7. Pečeni rafioli trebaju zadržati svijetlu boju, stoga ih nakon pečenja poprskajte voćnim likerom i ostavite da se ohlade.

Posluživanje: Rafiole držite u zatvorenoj posudi do posluživanja.

Savjet: Grubo mljeveni šećer dobit ćete tako da sameljete kristal-šećer.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži