Blagdanska zvijezda
- Recept by coolinarika.com -Dekorativni kolač u obliku blagdanske zvijezde prelivene namazom, osim ukrasa na stolu savršen je i za posluživanje jer se lako otkine svaki zavrnuti dio.

Priprema
- Brašnu dodajte šećer, sol, instant kvasac, omekšali maslac, jaje i žumanjke. Dodajući toplo mlijeko, zamijesite glatko tijesto.
- Pokriveno pustite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat. Podijelite ga potom na četiri dijela i oblikujte kuglice. Ostavite da se diže još 10 minuta.
- Prvo tijesto tanko razvaljajte (Ø 26 cm) i oblikujte pravilan krug. Tijesto stavite na papir za pečenje na limu. Premažite ga Lino ladom tako da 1 cm do ruba ostane nenamazan.
- Drugo tijesto pripremite na isti način i stavite preko čokoladnog namaza. Ponovite postupak i završite s četvrtim tijestom.
- Na površini (čašom) označite središnji krug. Od njega pravilno izrežite 16 dijelova (prvo četvrtine, zatim osmine i na kraju šesnaestine).
- Uzmite dva susjedna dijela kolača i zarolajte ih u suprotnu stranu (dva puta) pa im spojite krajeve.
- Tako ponovite s ostalim dijelovima kolača. Pripremljeni kolač ostavite 10 minuta, a potom ga stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 25 minuta.
Posluživanje: Gotov kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet: Ovaj vrlo dekorativni kolač, osim kao ukras stola je jednostavan za posluživanje jer se lako otkine svaki zavrnuti dio.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 2879 kcal / 12.034 kJ |
---|---|
Masti | 164,53 g |
- zasićene masne kiseline | 58,13 g |
- višestruko nezasićene masne kiseline | 7,27 g |
Vlakna | 16,66 g |
Sol | 0,87 g |
Vitamin A | 4.359,52 μg |
Vitamin D | 197,14 μg |
Niacin | 47,89 mg |
Pantotenska kiselina | 5,57 mg |
Fosfor | 1.095,97 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |