Badnjak

Više od pripreme za Božić

Blagdanska zvijezda

Dekorativni kolač u obliku blagdanske zvijezde prelivene namazom, osim ukrasa na stolu savršen je i za posluživanje jer se lako otkine svaki zavrnuti dio.

  • 80 min
  • Složeno
Blagdanska zvijezda

Sastojci

Priprema

  1. Brašnu dodajte šećer, sol, instant kvasac, omekšali maslac, jaje i žumanjke. Dodajući toplo mlijeko, zamijesite glatko tijesto.
  2. Pokriveno pustite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat. Podijelite ga potom na četiri dijela i oblikujte kuglice. Ostavite da se diže još 10 minuta.
  3. Prvo tijesto tanko razvaljajte (Ø 26 cm) i oblikujte pravilan krug. Tijesto stavite na papir za pečenje na limu. Premažite ga Lino ladom tako da 1 cm do ruba ostane nenamazan.
  4. Drugo tijesto pripremite na isti način i stavite preko čokoladnog namaza. Ponovite postupak i završite s četvrtim tijestom.
  5. Na površini (čašom) označite središnji krug. Od njega pravilno izrežite 16 dijelova (prvo četvrtine, zatim osmine i na kraju šesnaestine).
  6. Uzmite dva susjedna dijela kolača i zarolajte ih u suprotnu stranu (dva puta) pa im spojite krajeve.
  7. Tako ponovite s ostalim dijelovima kolača. Pripremljeni kolač ostavite 10 minuta, a potom ga stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 25 minuta.

Posluživanje: Gotov kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Ovaj vrlo dekorativni kolač, osim kao ukras stola je jednostavan za posluživanje jer se lako otkine svaki zavrnuti dio.

Začini inspiracije

Monozačini