Torta od kelja
- Recept by coolinarika.com -I kelj ima svoje čari ako se maštovito pripremi, a ova torta kojoj je pridodano i mljeveno meso otopiti će mrke poglede na spomen kelja poput sira ribanca na finom toplom umaku.

Priprema
- Odvojite listove kelja, a zatim ih blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta. Potom ih ocijedite, ohladite (u hladnoj vodi da sačuvate boju) i osušite upijajućim papirom.
- Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu, kuhajte 6 minuta, pa je ocijedite i ostavite sa strane.
- Zagrijte 2 žlice ulja u tavi i popecite mrkvu, celer i papriku narezanu na kockice da omekšaju, pa ih pospite crnim paprom.
- Sadržaj vrećica Fanta promiješajte sa 200 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Mesu dodajte pripremljeni Fant i dobro promiješajte. Dodajte zatim rižu, poprženo povrće, naribani sir i dobro izmiješajte.
- Dublju posudu za pečenje (Ø 22cm i ↕ 15 cm) nauljite, dno i stranice obložite većim listovima kelja (najljepši na dno jer se torta izvrće kad je gotova). Po kelju rasporedite ¼ pripremljenog mesa u tankom sloju.
- Prekrijte listom kelja i ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Završite listom kelja te zavrnite listove koji su prelazili preko oboda.
- Pecite oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu tortu izvrnite na tanjur za posluživanje.
- Pasiranoj rajčici dodajte preostalo maslinovo ulje, šećer, sol i zagrijte dok ne zakipi.
Posluživanje: Prije posluživanja tortu prelijte umakom i pospite sirom ribancem te poslužite toplo.
Savjet: Prilikom izvrtanja torte na tanjur pazite da se ne opečete jer će u posudi biti jako vruće tekućine koju pusti meso.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 25 kcal / 105 kJ |
---|---|
Masti | 28,51 g |
- jednostruko nezasićene masne kiseline | 14,37 g |
- višestruko nezasićene masne kiseline | 2,53 g |
Ugljikohidrati | 25,97 g |
Vlakna | 2,89 g |
Sol | 0,18 g |
Vitamin A | 5.575,20 μg |
Vitamin D | 17,70 μg |
Niacin | 13,27 mg |
Pantotenska kiselina | 1,65 mg |
Kalij | 732,59 mg |
Fosfor | 343,58 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |