Torta od kelja

I kelj ima svoje čari ako se maštovito pripremi, a ova torta kojoj je pridodano i mljeveno meso otopiti će mrke poglede na spomen kelja poput sira ribanca na finom toplom umaku.

  • 85 min
  • Srednje zahtjevno
Torta od kelja

Sastojci

Priprema

  1. Odvojite listove kelja, a zatim ih blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta. Potom ih ocijedite, ohladite (u hladnoj vodi da sačuvate boju) i osušite upijajućim papirom.
  2. Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu, kuhajte 6 minuta, pa je ocijedite i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte 2 žlice ulja u tavi i popecite mrkvu, celer i papriku narezanu na kockice da omekšaju, pa ih pospite crnim paprom.
  4. Sadržaj vrećica Fanta promiješajte sa 200 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Mesu dodajte pripremljeni Fant i dobro promiješajte. Dodajte zatim rižu, poprženo povrće, naribani sir i dobro izmiješajte.
  5. Dublju posudu za pečenje (Ø 22cm i ↕ 15 cm) nauljite, dno i stranice obložite većim listovima kelja (najljepši na dno jer se torta izvrće kad je gotova). Po kelju rasporedite ¼ pripremljenog mesa u tankom sloju.
  6. Prekrijte listom kelja i ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Završite listom kelja te zavrnite listove koji su prelazili preko oboda.
  7. Pecite oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu tortu izvrnite na tanjur za posluživanje.
  8. Pasiranoj rajčici dodajte preostalo maslinovo ulje, šećer, sol i zagrijte dok ne zakipi.

Posluživanje: Prije posluživanja tortu prelijte umakom i pospite sirom ribancem te poslužite toplo.

Savjet: Prilikom izvrtanja torte na tanjur pazite da se ne opečete jer će u posudi biti jako vruće tekućine koju pusti meso.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat