Staropramen pereci s umakom od sira i piva

Pereci i pivo par su oduvijek, osobito u vrijeme sportskih natjecanja, a s umakom od sira cijeli doživljaj biti će savršen.

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Staropramen pereci s umakom od sira i piva

Sastojci

Za perece

Za umak

Priprema

  1. Pivo zagrijte na temperaturu oko 50 °C, pa mu dodajte šećer, sol i instant kvasac. Promiješajte i pustite da odstoji barem pet minuta, a zatim dodajte otopljeni maslac. Zajedno pomiješajte glatko i oštro brašno, pa i njega umiješajte.
  2. Miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom (lopaticama za tijesto) dok ne dobijete potpuno glatko tijesto. Tijesto izvadite iz posude, pa posudu očistite i premažite uljem. Vratite tijesto u posudu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže oko jedan sat.
  3. Tijesto izvadite na lagano nauljenu podlogu i podijelite na 8 – 10 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u dugačak rezanac i savinite ga u obliku pereca.
  4. U posudu promjera oko 20 cm ulijte 1,4 l vode, stavite na vatru, pa kad zakuha, dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Perece, svaki zasebno, prvo stavite na lopaticu, pa ih uronite u vodu i kuhajte 30-ak sekundi. Potom ih lagano ocijedite i posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  5. Žumanjku dodajte žlicu vode, dobro izmiješajte i njime premažite perece. Pospite ih krupnom soli i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C. Pecite ih 13 – 15 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Umak pripremite tako da u posudu ulijete pivo, dodate razrađeni krem sir i mascarpone, naribani cheddar, češnjak u prahu i peršin. Sve zajedno dobro izmiješajte i ulijte u vatrostalnu posudu promjera 15 cm.
  7. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15-ak minuta.

Posluživanje: Perece poslužite uz topli umak.

Savjet: Umjesto krupnom soli, perece možete posuti kimom ili makom u zrnu.

Začini inspiracije

Monozačini