Ajvar

Razmazi svoje nepce

Obojeni hamburger

Hamburger kakav još niste probali oduševit će vas slojevima okusa u kojim se prožima prah kurkume, crnilo od sipe, ljubičasti luk, ploške rajčica, svježeg krastavca, listovi salate, sir i zelena paprika, a bez uprženog ajvara, pesta rossa i ketchupa neminovno je uživanje u omiljenim namirnicama između mliječnog peciva bilo da se radi o mesnoj ili vegetarijanskoj varijanti s bijelim grahom.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Obojeni hamburger

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 1 ljubičasti luk
  • 2 rajčice narezane na ploške
  • 1 svježi krastavac narezan na ploške
  • 9 listova zelene salate
  • 1 Ajvar blagi Podravka
  • 1 pesto rosso
  • 9 ploški sira
  • 100 g narezanog crvenog kupusa
  • 1 zelena paprika
  • Ketchup blagi Podravka

Priprema

  1. Brašnu dodajte sol, šećer, instant kvasac i prašak za pecivo te promiješajte. Dodajući rastopljeni maslac, jaje i toplo mlijeko, zamijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na tri dijela. U prvi dio dodajte kurkumu i zamijesite da dobijete jednolično glatko tijesto. U drugi dodajte malo crnila od sipe, ovisno o tome koliko tamno tijesto želite.
  3. U treći dio dodajte ajvar te po potrebi malo brašna da zamijesite glatko crveno tijesto.
  4. Tijesta prekrijte krpom i ostavite na toplome mjestu da se dižu dok se volumen ne udvostruči, odnosno oko 1 sat.
  5. Od dignutih tijesta oblikujte devet kruščića, po tri od svake boje. Posložite ih na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Premažite ih jajetom, pospite sezamom i ostavite 20 minuta da im se volumen udvostruči.
  6. Obojena peciva pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
  7. Kad se malo ohlade, peciva prerežite popola.
  8. Zamrznute pljeskavice držite na sobnoj temperaturi oko 5 minuta, a zatim pecite na roštilju, roštilj tavi ili u tavi s uljem 5 – 7 minuta uz povremeno okretanje.

Posluživanje: Svako pecivo premažite crvenim pestom ili paštetom, na koji stavite odrezak Danburgera, a onda slažite nizove povrća te poklopite drugim dijelom peciva.

Savjet: Ako želite vegetarijanske hamburgere, umjesto pljeskavice za nadjev pripremite namaz od krupnog bijelog graha Podravka. Krupni bijeli grah ima putrasti okus i bogat je proteinima.Hamburgeri će ljepše izgledati ako boja nadjeva bude pratila boju tijesta, pa se time rukovodite kod izbora namirnica. Npr. crno pecivo odlično će izgledati ako kombinirate meso, ljubičasti kupus, sir i kečap.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma