Janjeći odresci s libanonskom mješavinom začina

Poseban način pripreme janjetine s mnoštvom začina stvorit će zanimljiv okus finog jela.

  • 45 min
  • Jednostavno
Janjeći odresci s libanonskom mješavinom začina

Priprema

  1. U tarionik stavite klinčić i kim pa ih dobro usitnite. Dodajte papar, cimet, crvenu ljutu papriku, đumbir, češnjak u granulama, muškatni oraščić pa sve dobro izmiješajte.
  2. Meso začinite s obje strane pripremljenom mješavinom začina i soli. Prelijte s malo maslinova ulja. Začinjeno meso ostavite mirovati najmanje jedan sat ili preko noći u hladnjaku.
  3. Jogurt stavite u zdjelu i posolite. Umiješajte krastavce narezane na kockice, narezanu mentu, nasjeckani češnjak i crvenu papriku u prahu.
  4. Na zagrijanoj tavi pecite odreske s obje strane, dok lijepo ne porumene. Prebacite ih na dasku za rezanje i ostavite stajati oko 10 minuta prije rezanja.
  5. Dok se meso odmara pripremite prilog. Blitvu stavite na zagrijano maslinovo ulje i popržite 1-2 minute.
  6. Podlijte s 500 ml vode, dodajte povrtni temeljac, pa kad tekućina zakuha dodajte kus kus i promiješajte. Ugasite vatru, poklopite i ostavite stajati (3-5 minuta).

Posluživanje: Janjeće odreske poslužite s kus-kusom i salatom.

Savjet: Libanonska mješavina začina baharat (arapska riječ za začin) obično ima bazu crnog papra i klinčića, uz korijander, kim, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Ponekad  se u mješavini može naći i đumbir u prahu, kardamom i ljuta paprika. To je često više od sedam začina. Ova mješavina začina dobra je za dodavanje u variva ili za mariniranje mesa.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.